През последните няколко месеца през нощта всяка вечер стават средно около 20 пътнотранспортни произшествия (ПТП). Това е около два пъти повече, отколкото в предишни години. Екипите, които контролират безопасността на движението през нощта в централната градска част са не повече от два при необходимост от ефективен контрол на дванадесет такива екипи. Това се казва в становище на Института за пътна безопасност (ИПБ) относно трагичния инцидент на кръстовището на бул. "Черни връх" и бул. "Арсеналски" в София.

От организацията допълват, че от останалите екипи на "Пътна полиция", които работят през нощта, са разпределени по един на трите автомагистрали и четири - за документиране на пътнотранспортни произшествия.

В джипа, убил две пешеходки в София - фалшиви номера, синя лампа и полицейска палка

В джипа, убил две пешеходки в София - фалшиви номера, синя лампа и полицейска палка

Вече се знае кой е шофьорът, причинил катастрофата

От ИПБ посочват също, че многократно са сигнализирали министъра на вътрешните работи за липсата на физически контрол на движението в столицата.

Според Института за пътна безопасност силите и средствата за контрол на трафика в София се управляват неефективно, като са информирали Бойко Рашков за "недобрия професионален климат на работа" в "Пътна полиция". От организацията заявяват, че неудобни хора се командироват в условия на недостиг на служители, което увеличава проблема с липсата на достатъчно пътни полицаи.

Крава на пътя причини тежка катастрофа на Околовръстното в София

Крава на пътя причини тежка катастрофа на Околовръстното в София

Няма загинали

"Относно конкретния инцидент считаме, че е недопустимо да се изнася предварителна информация преди да бъде безспорно установен напусналия водач от пътното транспортно произшествие. Опитът ни показва, че такива случаи собствениците на МПС се консултират с адвокати и на база на предварително изнесената информация от "Пътна полиция", шиканират целия наказателен процес. Що се касае, че в град София управляват водачи с повече от 50 наказателни постановления, искаме да уведомим министъра, че са налице стотици такива. Липсата на инициативност и прехвърляне на отговорността единствено и само на слабото законодателство е израз на безсилие при управлението на риска от пътнотранспортни произшествия", се подчертава в становището.

От ИПБ допълват, че булевардите Сливница, България, Черни връх, Тодор Александров, Южната дъга са места с изключително висок риск от настъпване на ПТП и с практически нулев физически контрол. Според тях е изключително погрешно 90% от контролът на "Пътна полиция" да се основава само на камерите за скорост.

Електромобил се разби в столична бирария
Обновена

Електромобил се разби в столична бирария

Полицията издирва водачът, който е напуснал местопроизшествието

"Близо година мина, откакто в град София беше изключена зелената мигаща светлина, която даваше допълнителна информация на шофьорите при преминаване през кръстовищата. По данни на Столична община след въвеждането й катастрофите на кръстовищата в град София са намалели наполовина. Необходимо е да се извърши задълбочен анализ какво въздействие е оказало изключване на зелената мигаща светлина върху безопасността на движението по пътищата в град София", изтъкват от Института за пътна безопасност.

Експертите на организацията са готови да помогнат на "Пътна полиция" за нормализиране на пътнотранспортната обстановка в София.