Доклад за преобразуването на автобусите 64, 67 и 98 от крайградски в градски линии внесе в Столичния общински съвет независимият общински съветник Борис Бонев, съобщиха от "Спаси София".

"Гъстонаселените южни квартали на София разчитат само на тези линии, а техният крайградският статус от много време не отговаря на нуждата от бърз и удобен градски транспорт на квартали като Витоша, Кръстова вада, Симеоново и Драгалевци", мотивира се Бонев.

По думите му през годините къщите в тези квартали се превърнаха в огромни блокове, а населението нарасна в пъти.

ЦГМ предлага намалено работно време за столичния градски транспорт

ЦГМ предлага намалено работно време за столичния градски транспорт

Заради въвеждането на нови мерки, които влизат в сила от тази вечер

Като мотив за промяната се изтъква бурното застрояване на южните софийски квартали през последните години, като тенденцията за уплътняване продължава.

Сегашният транспортен капацитет е от времето на соца, когато тези квартали са били само с къщи и отдавна не отговаря на силно урбанизирания им статут. Неадекватния градски транспорт принуждава жителите им да са зависими от личните си автомобили, а това води до редица негативи: постоянни задръствания и неудобства, както и шумово и въздушно замърсяване, мотивират се от "Спаси София".

"Проблем за хората са големите интервали на движение, лошата свързаност с метрото и факта, че последните курсове са около 22:30 часа. Тези линии обслужват гъсто застроени квартали и затова преобразуването им в градски е не само логично, но и ще позволи да се направят необходимите подобрения", категоричен е Борис Бонев.

Според градските активисти, малкия обем на градския транспорт допринася за интензивния трафик по двата основни булеварда в южна София - бул. "Черни връх" и бул. "Симеоновско шосе". Двата разчитат основно на линиите 64, 67 и 98, като и трите са основен довеждащ до метрото транспорт.

Столичани от "Драгалевци" се събират на протест

Столичани от "Драгалевци" се събират на протест

Липсата на транспорт и канализация обедини Драгалевчани

Наличието на двете метростанции "Г. М. Димитров" и "Витоша", както и множеството линии на наземния транспорт около тях, са достатъчна предпоставка за драстично увеличаване на пътникопотока по трите линии при подобряване на обслужването чрез добавяне на още коли и намаляването на интервалите на движение", каза Бонев.

Според данни на ЦГМ, линиите 64, 67 и 98 имат същото или по-голямо натоварване някои градски линии. Увеличеното строителство в кварталите Хладилника, Кръстова вада и Витоша изисква адекватен градски транспорт, убеден е независимият общински съветник.

Той очаква подкрепата на всички колеги общински съветници. "Всички части на София трябва да имат достъп до редовен и бърз градски транспорт, а това е особено валидно за новите и гъсто населени територии. Само така ще намалим зависимостта от личните автомобили, с което ще подобрим въздуха и задръстванията, а ще има и повече места за паркиране в центъра и в кварталите, смята Бонев и припомня, че 64, 67 и 98 могат да станат част от градския транспорт.