Част от къща се срути върху тротоара на централна улица във Враца, съобщава Нова телевизия.

За щастие няма пострадали.

От над 4 метра височина са се срутили част от стена заедно с покрива на зданието, което се намира на булевард "Христо Ботев" в града.

Сградата е паметник на културата и до преди 15 години е била общинска собственост. След това обаче е била продадена на частни лица.

Зам.-кметът по строителството инженер Цветан Стоичков обясни, че към община Враца не е бил подаван сигнал за опасна сграда.

Боил Банов амбициран да оцени всички паметници на културата

Боил Банов амбициран да оцени всички паметници на културата

Банов няма да бяга от сградите със статут "за сведение"

Той посочи, че по случая е уведомен Националният институт за паметници на културата, издирени са и собствениците. Общината ще съдейства за бързото укрепване на постройката.

Стоичков поясни, че когато се правят ремонти на сгради, включени в регистъра на паметниците на културата, трябва да се иска одобрение на всички строителни книжа от съответните институции.

От общината са получили уверение от представители на "Паметници на културата", че по най-бързия начин ще бъдат проведени разговори със собствениците за укрепване на опасната конструкция. Вероятно част от стената ще бъде съборена, защото технически няма как да бъде укрепена, обясни още Стоичков.

Частната собственост пречела на МК да опазва архитектурното наследство

Частната собственост пречела на МК да опазва архитектурното наследство

19 000 сгради от културното ни наследство били с този статут