Паметниците до ниво местно значение могат да получат по-висок статут от държавата, но законодателството е тромаво и забавя процеса.

Това заяви на брифинг министърът на културата Боил Банов по повод доклада от Сметната палата, от който стана ясно, че в рамките на последните три години не са предприети действия за опазване на недвижимото ни културно наследство.

"Огромна част от къщите са частна собственост, затова и опазването им се оказва сериозен въпрос", посочи министърът.

По думите му е необходимо улесняване на ипотекирането на рушащи се паметници.

Много отговорни за културното ни наследство, а то не се опазва

Много отговорни за културното ни наследство, а то не се опазва

Липсват актуални данни за недвижимите културни ценности

Министърът изтъкна, че предвиждат заедно със Сдружението на общините да направят тази процедура много по-опростена и ясна.

19 000 сгради в областта на архитектурното наследство са с такъв статут по думите му.

Банов поясни, че общата цел е въз основа на високата експертиза на Сметната палата, е да се охарактеризира средата и възможностите за решаване на проблемите, свързани с културното ни наследство.

За последните три години бюджетът е увеличен двойно от 3,6 млн на близо 7 млн. лева. Повишени са запалите на служителите и възможността за капиталови разходи чрез увеличение на бюджета на НИНКН. Предстои институтът да бъде преместен на първи етаж в сградата на министерството, за да се намали в пъти срокът за становища и да се оптимизира работата на институцията.

Светкавично Банов разпореди да се опазва културното наследство

Светкавично Банов разпореди да се опазва културното наследство

След като Сметната палата установи 3-годишно бездействие

"Не можем да се върнем в действителността на филма "Опасен чар" и да сложим на всеки паметник милиционер", категоричен е министърът. Стратегията е в дигитализацията и в използване на съвременни методи за опазване на културните ни ценности.

"Увеличаването на финансирането ще продължи и през следващите години", увери културният министър. По думите на Банов проверките на обектите не са малко, както се посочва в доклада на Сметната палата.

Според него не е правилна хипотезата, че 19 000 паметника да се проверяват от 19 000 човека. 

Според Банов не е необходимо отделянето на Националния институт за културно наследство като държавна агенция, тъй като той има своята самостоятелност. До края на мандата Банов смята да отчете имотните регистри и съкратените срокове.

Банов коментира и неразрешения случай с Къщата-музей на Пейо Яворов. И Столична община, и МК имат готовност за финансиране, но тя е преипотекирана и когато държавата или общината направят ход за придобиване, трябва да има яснота какви задължения има тази къща. Държавата не е дойна крава да купи един имот на двойна цена според министъра.

"Аз се чувствам спокоен вече", каза Банов по отношение скандала "Ало, Банов съм" и обвиненията, които отправи депутатът от БСП Елена Йончева. Интересите на БСП изключително не ме интересуват, допълни той.

По думите му одитът на Сметната палата не е политически обвързан.

Боил Банов амбициран да оцени всички паметници на културата

Боил Банов амбициран да оцени всички паметници на културата

Банов няма да бяга от сградите със статут "за сведение"

Малко преди да започне брифинга на министър Боил банов стана ясно, че Томислав Дончев е изпратил документи по аферата "Ало, Банов съм" в прокуратурата. 

По думите му изпратената информация не е негово лично разследване, а стандартно разписана процедура. Предоставял папките с документи на държавното обвинение в качеството си на вицепремиер, отговорен за усвояването на средствата от еврофондовете.