Днес очакваме трафикът по основните направления да е натоварен. Това каза Лъчезар Близнаков от Пътна полиция на сутрешен брифинг в последния почивен ден от Великденските празници.

Само за 29 и 30 април, по данни на АПИ, половин милион превозни средства са напуснали столицата. Допълнително автомобили са излизали и през следващите почивни дни, на 1 и на 2 май.

Близо 500 000 автомобила напуснаха София за празниците

Близо 500 000 автомобила напуснаха София за празниците

От 4 до 9 май в участък от АМ "Тракия" ще има две ленти за София и една за Бургас

Пътна полиция очаква всички тези автомобили да се приберат отново към столицата днес и в следващите дни.

Полицията ще предприеме допълнителни мерки и ще разположи още екипи, които да следят движението. Това се отнася преди всичко за АМ Тракия и Струма.

Заради тапите около Стара Загора движението при необходимост може да бъде отклонявано и към Димитровград. Близканаков призова да се използва и подбалканската линия при възможност.

Допълнителни полицейски екипи ще следят за движение в аварийните ленти, което изключително много е затруднило трафика в началото на празниците. Пътният полицай призова и при възникване на леки катастрофи само с материални щети автомобилите да се изместват в най-дясната лента, а не да се изчаква написването на протокола.

Последното денонощие е преминало спокойно, без тежки инциденти със загинали.

От АПИ също така съобщиха:

За улеснение на трафика по АМ "Тракия" от 4 май /вторник/ до 9 май /неделя/ в района на ж.п. надлеза при 159-ти км ще има две ленти за София и една за Бургас. Поради ремонтно-възстановителни работи на съоръжението движението се извършва двупосочно  в платното за Бургас.

Заради ремонт е ограничено движението в участъка между пътните възли "Чирпан - Изток" и "Стара Загора" на АМ "Тракия. За ремонта на над 23 км от трасето са затворени и двете платна и трафикът преминава по обходен маршрут.

Пътуващите от София към Бургас се отклоняват при пътен възел "Чирпан - Изток" на АМ "Тракия" по път II-66. Оттам по второкласния път ще продължават до пътен възел "Стара Загора - Кольо Ганчев", който е на път II-66 и път I-5 Стара Загора - Димитровград. След това движението е по път I-5 до пътен възел "Стара Загора", където шофьорите ще продължават по АМ "Тракия".

Пътуващите от Бургас към София се отклоняват при пътен възел "Стара Загора" на АМ "Тракия" по път I-5 до пътен възел "Стара Загора - Кольо Ганчев". От там по път II-66 ще продължават до пътен възел "Чирпан - Изток", за да се качат отново на АМ "Тракия".

Алтернативен маршрут на участъка в ремонт на АМ "Тракия" е Подбалканският път I-6 София - Бургас. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да използват и първокласния път за по-голяма удобство при пътуване в пиковите дни и часове.

Алтернативен маршрут на АМ "Хемус" в посока Монтана и Видин са проходът "Петрохан" и пътят през Искърското дефиле.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Струма".

 

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да спазват правилата за движение, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не се предприемат рискови изпреварвания и да не използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение. Eмоционалното шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.

​В участъците от първокласната, второкласната и третокласната пътна мрежа, в които е въведена временна организация на движението заради ремонтни дейности е необходимо шофьорите да предвидят повече време за пътуване, поради по-ниската скорост на движение при извършването на строителни работи или да използват алтернативни маршрути.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.