Половината от аварийните кладенци и двата водопровода за питейна вода в Хасково са готови, предаде БНР.

Повечето от обектите вече са с Акт 16, без кладенеца в Узунджово и водопровода на ул. "Бачо Киро". Очаква се до месец и половина да бъдат получени разрешителни за учредяване на санитарно-охранителните им зони и режим на ползване.

Предвижда се до края на годината да бъдат готови и останалите 4 от общо 8-те аварийни кладенци.

Кметът на града Добри Беливанов изтъкна, че общината успява да се вмести в предоставените близо 2 млн. лева от правителството за алтернативно водоснабдяванe.

Разследват къде са парите, определени за водата в Хасково

Разследват къде са парите, определени за водата в Хасково

Един от водопроводите, който трябва да докара чиста вода до Хасково, все още е в строеж

Припомняме, от април 2017 г. водата от чешмите в Хасково е забранена за пиене и готвене заради наличие на уран и алфа активност над нормата. Вече почти две години хората пият вода от водоноски.

За урана във водата на Хасково се знаело от октомври 2016 година, по думи на областния управител на Хасково Минко Ангелов.

За да реши проблема с хасковската вода, през май 2017 година правителството отпусна на кметството 2 милиона лева. С тях по спешност трябваше се построят осем дублиращи кладенеца и два водопровода. Към февруари тази година обаче бяха готови само четири кладенеца. В строеж беше и един от водопроводите, който трябваше да докара чиста вода до града.

През януари тази година премиерът Бойко Борисов нареди на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да извърши проверки на строителството на новите кладенци заради съмнения, че средствата са "потънали".

В началото на април министър Аврамова посочи, че не са констатирани нарушения при строителството на новите водопроводи, а само забавяне, за което обаче нямало да има санкции.

Аврамова не откри нарушения при строежа на водопроводите в Хасково

Аврамова не откри нарушения при строежа на водопроводите в Хасково

Само забавяне, за което санкции няма да има