Къде са изчезнали почти 2 млн. лева, отпуснати за спешно решаване на кризата с урана в питейната вода в Хасково. Парите са отпуснати преди година и 10 месеца. Това питане е в основата на контролните органи, които са се насочили към община Хасково, съобщи bTV.

Припомняме, от април 2017 г. водата от чешмите в Хасково е забранена за пиене и готвене заради наличие на уран и алфа активност над нормата. Вече почти две години хората пият вода от водоноски.

За урана във водата на Хасково се е знаело от октомври 2016 година, каза тогава областният управител на Хасково Минко Ангелов.

За да реши проблема с хасковската вода, през май 2017-а правителството отпусна на кметството 2 милиона лева. С тях по спешност трябваше се построят осем дублиращи кладенеца и два водопровода. Сега са готови само четири кладенеца.

Един от водопроводите, който трябва да докара чиста вода до Хасково, все още е в строеж. Заради забавянето в кметството започна проверка, разпоредена от премиера.

Кметът на Хасково Добри Беливанов обясни, че се появили много проблеми, свързани с водовземането. По думите му, ВиК операторът дълги години е нямал разрешение от "Басейнова дирекция" за водовземане.

В отговор управителят на ВиК-Хасково инж. Тодор Марков отрече обвиненията. "Едното няма нищо общо с другото. И пет разрешителни да имах, при едни нови съоръжения, които се изграждат, се прави нов хидрогеоложки доклад. Включва се новото съоръжение и се издава ново разрешително за водовземане", коментира Марков.

Борисов нареди проверка на строежа на новите питейни кладенци в Хасково

Борисов нареди проверка на строежа на новите питейни кладенци в Хасково

Обектите ще се проверяват от екипи на МРРБ, АДФИ, ДНСК и ВиК

Година и нещо никой не проверява водата в града. Прокуратурата не откри виновни за високите нива на уран във водата в Хасково.

Малко по-рано стана ясно, че е паднала забраната за ползване на водата в харманлийските села Бисер, Остър камък и Надежден.

Никой не е крил данните за урана във водата на Хасково, установи прокуратурата

Никой не е крил данните за урана във водата на Хасково, установи прокуратурата

Уранът е естествен и в норми, няма нанесени вреди, няма и ръст на онкологични заболявания