Премиерът Бойко Борисов нареди на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да извърши проверки на строителството на новите кладенци за питейна вода в Хасково.

Служителите на регионалното министерство следва да проверят как върви изпълнението на обект "Допълнително аварийно водоснабдяване на гр. Хасково", който предвижда изграждането на дублиращи кладенци за питейна вода, който да гарантират безопасността на здравето на жителите в региона и решаване на проблема с питейната вода.

Никой не е крил данните за урана във водата на Хасково, установи прокуратурата

Никой не е крил данните за урана във водата на Хасково, установи прокуратурата

Уранът е естествен и в норми, няма нанесени вреди, няма и ръст на онкологични заболявания

Освен от служителите във "Вътрешният одит" на МРРБ обектите ще се проверят и от екипи на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и ВиК.

Припомняме, за израждането на новите кладенци през месец май 2017 година правителството отпусна 1.93 милиона лева на общината в Хасково за финансирането на проекта.

Проверката ще обхване всички аспекти на строителните дейности на обекта, цялата налична документация, както и сроковете, заложени в сключеното между МРРБ и община Хасково споразумение за финансиране на обекта.

От чешмите в Хасково продължава да тече вода с уран и алфа активност

От чешмите в Хасково продължава да тече вода с уран и алфа активност

На много от местните хора им излиза скъпо да ползват минерална вода за всичко

Припомняме, водата в Хасково бе обявена негодна за пиене преди две години заради завишени норми на уран.

Скандалът с повишеното ниво на уран във водата на Хасково гръмна в началото на април месец 2017 година.
Тогава се стигна и до обвинения от страна на БСП, че предишното правителство на ГЕРБ е знаело за опасността, но не е уведомило населението от страх от недоволство и намаляване на предизборните резултати.

Здравните власти в Хасково веднага увериха, че са взети всички мерки и опасност за населението няма. От Федерацията на потребителите в България обявиха, че превишените нива са още от октомври 2016 година, но това е останало скрито.

В началото на месец юни 2017 година от областната администрация в града съобщиха, че стойностите на уран във водата в Хасково са в допустимата норма и режимът на водата беше отменен.

Две седмици по-късно обаче от Регионалната здравна инспекция в областния град информираха, че в четири проби от питейната вода на Хасково е установено повишено съдържание на уран.
Тогава властите отново забраниха използването на чешмяната вода за питейни нужди.

На 19 април 2017 година Районна прокуратура - Хасково се самосезира заради медийни публикации и образува разследване затова, че в периода от 28 октомври 2016 г. до 4 април 2017 г. длъжностно лице в Хасково, в кръга на служебните си задължения, е укрило информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти, а именно за наличието на високо съдържание на уран и обща алфа активност в подземни води от сондажи на Помпена станция "Хасково - 1". Той обаче не оповестил данните, от което последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.

На 5 декември 2018 година прокуратура в Хасково прекрати наказателното производство за укриване на информация за наличието на високо съдържание на уран в питейната вода на града.
Питейната вода в града е безопасна за здравето на човека според разследването на държавното обвинение.

Властта абдикира от отговорността си за водата в Хасково

Властта абдикира от отговорността си за водата в Хасково

Без ангажименти, може да има протести, предупреждават потребители