Министерството на регионалното развитие и благоустройството не откри нарушения при строителството на новите водопроводи в Хасково, предаде БНР. Установено е само забавяне, за което обаче санкции няма да има.

Припомняме, проверката беше разпоредена от премиера Бойко Борисов заради кризата с негодната за пиене вода.

От април 2017 г. водата от чешмите в Хасково е забранена за пиене и готвене заради наличие на уран и алфа активност над нормата. Вече почти две години хората пият вода от водоноски.

За урана във водата на Хасково се е знаело от октомври 2016 година, каза тогава областният управител на Хасково Минко Ангелов.

Разследват къде са парите, определени за водата в Хасково

Разследват къде са парите, определени за водата в Хасково

Един от водопроводите, който трябва да докара чиста вода до Хасково, все още е в строеж

За да реши проблема с хасковската вода, през май 2017 година правителството отпусна на кметството 2 милиона лева. С тях по спешност трябваше се построят осем дублиращи кладенеца и два водопровода. Към февруари тази година обаче бяха готови само четири кладенеца. В строеж беше и един от водопроводите, който трябваше да докара чиста вода до града.

На днешното си посещение в Хасково министър Петя Аврамова заяви, че при проверката е бил проследен целият процес на администриране, но нарушения не са били констатирани.

От своя страна кметът Велин Балкански увери, че вече всички кладенци и водопроводи са завършени, като някои дори имат и Акт 15. Преди да се пуснат в експлоатация обаче, предстои водата от тях да бъде изследвана.

Борисов нареди проверка на строежа на новите питейни кладенци в Хасково

Борисов нареди проверка на строежа на новите питейни кладенци в Хасково

Обектите ще се проверяват от екипи на МРРБ, АДФИ, ДНСК и ВиК