Поморие получи финансиране за втори етап от модернизацията на рибарското пристанище, съобщиха от пресцентъра на общината.

Подписаният договор с Министерство на земеделието, храните и горите за безвъзмездна финансова помощ е в размер на 7,5 млн. лева.

Кметът Иван Алексиев сподели, че в рамките на първия етап от проекта са реализирани голяма част от дейностите. По думите му вторият етап включва окончателно затваряне на пристанището и защита на всички съдове, акостиращи в него.

"Смятам, че бензиностанцията, която планираме да изградим на самото пристанище, ще бъде най-важната придобивка. Тя ще даде възможност лодките да бъдат зареждани на място и ще спести много време и усилия на всички работещи", допълни още кметът.

Ще бъде построено и голямо хале за ремонт на морските съдове, а два стационарни крана ще извеждат лодките до съответното място.

Планира се още изграждане на понтони, видеонаблюдение, допълнително оборудване на рибната борса със система за замразяване на нежелания улов, както и изграждане на компостираща инсталация за водорасли и осигуряване на мощен агрегат, който да захранва пристанището, при наличие на проблеми с електричеството.

Очаква се работата да започне след края на летния сезон.