Община Банско се надява на поне 2 млн. лв. помощ от държавата.Това стана ясно от думите на кмета Иван Кадев, цитиран от "24 часа".

Той обясни, че общината е в тежко финансово състояние и в момента се прави анализ на загубите.

По негови думи от началото на годината до 30 април собствените приходи са намалели с 13%, като най-тежко е с туристическия данък, постъпленията от който са намалели 23%.

Банско спази наложената му тежка 14-дневна карантина и сега градът е чист и здрав, подчерта Кадев, но допълни, че са необходими средства за поддържане на зелените площи, чистотата и други неотложни дейности.

Едва 5% от жителите на Банско имат антитела на коронавирус

Едва 5% от жителите на Банско имат антитела на коронавирус

Това показват резултатите от масовото тестване на населението

Той заяви, че няма да се спират ремонтите на тротоари и улици, изграждането на спортни площадки и околовръстния път.

Местната управа обаче разчита на помощ от Министерския съвет за отпускане на целеви средства. Към края на април безработицата е нараснала до 18%. Много от хотелиерите са с нагласа изобщо да не отварят през лятото.

Част от културните събития ще бъдат категорично отменени, други могат да се проведат. Емблематичния "Джаз фестивал" вероятно ще се състои, но с променена концепция - акцент ще са българските изпълнители.

Икономически градът се задъхва, обясни Кадев. Той посочи, че общината се стреми да не се нарушава устойчивото развитие, но разполага с ограничен финансов ресурс.

Припомняме, на 31 март въведената пълна карантина в Банско за две седмици беше официално свалена, но градът мина под общ режим като областните градове - с КПП-та на вход и изход и препоръчително непътуване на граждани с изключение на спешни и извънредни ситуации.

Банско беше блокиран, след като от Оперативният щаб установиха огнище на болестта. Предсрочно зимният туристически сезон бе прекратен, а намиращите се в града туристи се извозваха под кордон. Нови случаи на коронавирус на жители на града не бяха установени, но няколко пъти бе установявана пътека към Банско за заболели в други градове на страната.