Вече са ясни резултатите от масовото тестване на населението на Банско за коронавирус, съобщават от общината.

Обхватът на тестуването е бил разширен и върху населението на град Добринище и селата от Местенски район. То беше извършено след съгласуване с Националния оперативен щаб, за да се констатира здравният статус на жителите на първата карантинирана община в страната.

Проверката за наличие на антитела за COVID-19 беше направена чрез бързи тестове, а целевите групи бяха определени със съдействието на Регионална здравна инспекция.

Проверени от Община Банско са 2250 души, от които 2010 от град Банско, 162 - от град Добринище, и 78 - от район Места.

Продължава тестването за COVID-19 в Банско

Продължава тестването за COVID-19 в Банско

Ски учители и работници по пистите са показали антитела

Установено е наличието на антитела при 112-ма от изследваните в Банско, което е 5.57%, както и при трима от изследваните в Добринище. По преценка на здравните органи на някои от лицата бяха направени и PCR тестове, като резултатите от тях са отрицателни.

От общината изтъкват, че след проведените тестове е установено, че населението в Банско е здраво и няма много преболедували за периода на извънредното положение.

Припомняме, тестването в Банско започна на 12 април.

Премиерът Бойко Борисов настоя за масово тестване в Банско, след като от Щаба изразиха съмненията си от резултатите по времето на карантината в града.

Продължава тестването за COVID-19 в Банско

Продължава тестването за COVID-19 в Банско

Ски учители и работници по пистите са показали антитела

На 31 март въведената пълна карантина в Банско за две седмици беше официално свалена, но градът мина под общ режим като областните градове - с КПП-та на вход и изход и препоръчително непътуване на граждани с изключение на спешни и извънредни ситуации.

Банско беше блокиран, след като от Оперативният щаб установиха огнище на болестта. Предсрочно зимният туристически сезон бе прекратен, а намиращите се в града туристи се извозваха под кордон. Нови случаи на коронавирус на жители на града не бяха установени, но няколко пъти бе установявана пътека към Банско за заболели в други градове на страната.