В Банско възобновиха тестването за COVID-19. Над 800 души са били изследвани през първата седмица. 60 от тях са с изградени антитела, съобщи БНТ.

Тестването в курорта се наложи, след като беше обявен за инкубатор на заразата заради многото туристи. Здравната инспекция получи 2000 теста, предвидени за масово тестване на хората в Банско.

Резултатите показват, че малко над 7% от изследваните до момента са имали контакт с вируса. Това са хора, работили на първа линия след установяване на заразата, както и заетите в туристическия бизнес.

Около 8% от тествените до момента в Банско са заразени с COVID-19
Обновена

Около 8% от тествените до момента в Банско са заразени с COVID-19

Трети ден продължава тестването, като се изследват хора предимно от туризма

Д-р Татяна Джупанова - РЗИ-Благоевград обяснява, че и ски учители, и работници по пистите също са показали антитела. По думите й вирусът в Банско е дошъл с туристите.

На пациентите, които са показали смесени антитела, е взета проба за PCR-тестове, които са изпратени за изследване в София.

Всички PCR-и за всички тези дни, с изключение на вчерашния ден, са отрицателни, което говори, че вирусът вече го няма в носоглътката, пояснява д-р Джупанова.

От днес, по график, започва изследване и от личните лекари в Банско. Те разполагат с около 2000 теста, които са дарение.

Започва масирано тестване за COVID-19 в Банско

Започва масирано тестване за COVID-19 в Банско

Те са били в огнището на вируса и затова трябва да се проверят за антитела

По думите на един от общопрактикуващите лекари в Банско, тези, които ще бъдат изследвани, ще идват между 13 и 14 часа, като тогава ще бъдат преустановени останалите прегледи.

Тестването на хората в Банско ще продължи до началото на май, като се очаква да бъдат обхванати близо 40% от местните.

Припомняме, че тестването в Банско започна на 12 април, като се очаква то да продължи месец.

Премиерът Бойко Борисов настоя за масово тестване в Банско, след като от Щаба изразиха съмненията си от резултатите по времето на карантината в града.

Припомняме, на 31 март въведената пълна карантина в Банско за две седмици беше официално свалена, но градът мина под общ режим като областните градове - с КПП-та на вход и изход и препоръчително непътуване на граждани с изключение на спешни и извънредни ситуации.

В Щаба се съмняват в резултатите от времето на карантина в Банско

В Щаба се съмняват в резултатите от времето на карантина в Банско

Подаваните от личните лекари данни за грип

Банско бе блокиран, след като от Оперативният щаб установиха огнище на болестта. Предсрочно зимният туристически сезон бе прекратен, а намиращите се в града туристи се извозваха под кордон. Нови случаи на коронавирус на жители на града не бяха установени, но няколко пъти бе установявана пътека към Банско за заболели в други градове на страната