В Банско продължава тестването на хора за коронавирус. И личните лекари в града ще се включат в изследването, съобщи БНТ.

След Великденските празници те ще съдействат за вземането на проби от гражданите, като единственото им изискване е да им бъдат осигурени достатъчно предпазни средства.

Резултатите до момента показват, че около 8% от тестваните граждани са заразени с коронавирус.

Тестването продължава през целия ден, изследват се хора предимно от туристическия бранш.

Тестването в Банско започна, очакват да продължи месец

Тестването в Банско започна, очакват да продължи месец

Осигурени са над 4000 теста за коронавирус

По информация на д-р Ангел Кунчев при изследвани 334 души в Банско, са открити 28 положителни. По думите му с активна инфекция са само трима, с изкарана вече инфекция са 17 души и със сравнително скоро прекарана инфекция са 8 души. 

Кунчев поясни, че данните показват, че не можем да спрем циркулацията на вируса, но може да ограничим заразата, така че това разпространение да бъде възможно най-ниско. 

Припомняме, че тестването в Банско започна на 12 април, като се очаква то да продължи месец. 

Премиерът Бойко Борисов настоя за масово тестване в Банско, след като от Щаба изразиха съмненията си от резултатите по времето на карантината в града. 

Припомняме, на 31 март въведената пълна карантина в Банско за две седмици беше официално свалена, но градът мина под общ режим като областните градове - с КПП-та на вход и изход и препоръчително непътуване на граждани с изключение на спешни и извънредни ситуации.

2000 теста за коронавирус пристигнаха в Банско

2000 теста за коронавирус пристигнаха в Банско

От днес започва масово тестване

Банско бе блокиран, след като от Оперативният щаб установиха огнище на болестта. Предсрочно зимният туристически сезон бе прекратен, а намиращите се в града туристи се извозваха под кордон. Нови случаи на коронавирус на жители на града не бяха установени, но няколко пъти бе установявана пътека към Банско за заболели в други градове на страната.