Директори на училища в Дупница настояват да има повече паралелки на дуална форма на обучение, предаде БНТ.

От своя страна бизнесът в града изразява готовност да поеме практиката на децата срещу заплащане, както и да осигури работа след завършване на средното образование.

Директорът на ПГ "Хранително-вкусови и химични технологии" Виолета Савова посочва, че от години професионалната гимназия осигурява работна ръка на местния завод за лекарства. Вече има възможност още преди да са завършили, учениците да работят и да получават заплата.

Планът е да се заплаща най-малко минималната работна заплата, твърди тя и допълва, че ако самите работодатели имат възможност, могат да определят и по-висока сума.

От своя страна Георги Христов - мениджър "Аналитични дейности", обяснява, че желае да сподели опита на предприятието с учениците и по тази причина им предоставя възможността да работят с аналитично оборудване от най-висок клас.

Над 1000 души работят в завода за производство на лекарства в Дупница. Повечето от тях са с висше образование, най-вече в направлението на химическите специалности. От компанията обаче признават, че непрекъснато изпитват нужда от квалифицирани кадри.

В производствената ни дейност имаме изключителна нужда от техници със специализирано образование за работа с машини за фармацевтичното производство, посочва мениджърът "Човешки ресурси" Йорданка Велева.

От фирмата са готови да наемат на постоянна работа учениците, които са показали добри познания и желание за развитие по време на практиката си.