Усилени проверкив градския транспорт на София ще има днес, съобщи началникът на отдела за контрол на нередовни пътници в компанията за градски транспорт Васил Велев, цитиран от Дарик радио.

Той поясни, че по-често ще се срещат екипи от контрольори по линиите, минаващи край Централна гара, Централна автогара, Летище София, по-малките автогари като Юг или Овча купел.

Проверките се налагат заради прибиращи се от провинцията софиянци след празничните дни.

Глоба за багажсе налага само след измерване на багажа от контрольора и ако чантата или сакът са по-големи от разрешените в общинската наредба размери 60 на 40 на 60 см, тогава. Всеки контрольор носи метър за тази цел, каза Василев.

В превозните средства вече функционира и система, с помощта на която се следи за работното време на контрольорите и колко време прекарват в тролей, трамвай или автобус при проверка.

Става въпрос за магнитна карта, на която се маркира ръководителя на екипа при влизане и при напускане на превозното средство.

Така може и да се провери дали даден контрольор, срещу когото има оплакване, е бил в определеното превозно средство в посочения ден и час, допълни Васил Велев.
Той каза още, че се работи за подмяна на видеотехниката за контрол при проверки, с която са оборудвани четири екипа.

Контрольорите на щат в София са 125, а нещатните, които печелят 70% от цената на билета за нередовен пътник, са 110.
На 27 и 28 декември ще им бъдат подменени служебните карти и от 1 януари те ще са с нов цвят.