Пожарът в Кресненското дефиле е локализиран от две страни. Това заяви на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Все още обаче има вероятност пожарът да се разрасне. Към момента огъня обхваща около 7 000 дка гори.

Продължава борбата с пожара в Кресненското дефиле

Продължава борбата с пожара в Кресненското дефиле

Очаква се около 500 пожарникари, военни и доброволци да гасят пожара днес

През нощта над 150 огнеборци са гасили пожара. Пожарникарите са гасили главно огъня, застрашаващ домовете на жителите на евакуираните села Ощава и Сенокос.

Действията по гасенето на пожара продължиха с пълна сила и тази сутрин. На мястото на бедствието са се включили около 500 пожарникари, военни, горски служителите и доброволци. На терен помагат и представители и на Столичната община. Очаква се и съдействие на доброволци от Пловдив. 

Стана ясно, че освен пожарникарите, в погасяване на огъня участват още 124 души - служители на горските стопанства към Югозападно държавно предприятие, на Национален парк "Пирин", аварийното звено на Столичната община, 40 души от местното население. Логистична подкрепа оказвали и няколко частни фирми с булдозери.

На мястото на пожара са изпратени и два медицински автомобила, защото има реална опасност за здравето на огнеборците. Поддържа се и постоянна връзка с министъра на здравеопазването, в случай че се наложи изпращане на допълнителни медицински екипи.

От Министерството на отбраната информираха, че в действията по гасенето на пожара в Кресненското дефиле отново са се включили два военни хеликоптера от ВВС. Първият хеликоптер е излетял към пожара в 6.59 часа, а вторият - в 7.30 часа.

От 5 часа тази сутрин на мястото на бедствието са били изпратени 50 военнослужещи с 5 броя техника от военно формирование 54 060 - Благоевград. За оказване на помощ за овладяването на огъня от 09.00 ч. тази сутрин се включиха и 35 военнослужещи с 5 бр. специализирана техника от състава на военно формирование 28 610 - София. Действията на военнослужещите се ръководят от майор Александър Бойков и капитан Кристиян Карабов.

"Няма проблеми със селата и къщите. Опасността обаче не е преминала", обясни Радев. Най-застрашеното населено място към момента е селото Стара Кресна. "Селата са опазени, няма опасност за къщите. Направена е организация днес хората да могат да се върнат и да нахранят животните си", допълни вътрешният министър. След като нахранят животните си, хората ще трябва отново да напуснат домовете си.

Изпратиха втори хеликоптер да гаси пожара край Кресна
Обновена

Изпратиха втори хеликоптер да гаси пожара край Кресна

Възможно е жителите на селата Стара Кресна и Ощава да бъдат евакуирани

Радев призова всички млади хора, които имат роднини в района на бедствието, да се отзоват и да помогнат на близките си. По думите на вътрешния министър жителите на евакуираните села не могат реално да преценят опасността от огнената стихия.

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов заяви, че в ранните часове на днешния ден обстановката е била критична. "За радост успяхме да опазим село Сенокос. На практика цялата горна махала на селото беше спасена. По периметъра критична ситуация не е имало. Предстои оглед за установяване на щетите", допълни Николов. 

Работата по гасенето на пожара продължава.

Евакуираха 2 села заради пожара в Кресна, министър Радев пристигна на място
Обновена

Евакуираха 2 села заради пожара в Кресна, министър Радев пристигна на място

130 души остават през нощта...

Властите апелират и към водачите да шофират с повишено внимание и съобразена скорост при преминаване през Кривия тунел в Кресненското дефиле. Поради авария в захранването, тунелът е без осветление.

Не работи осветлението в Кривия тунел на Кресненското дефиле

Не работи осветлението в Кривия тунел на Кресненското дефиле

Аварията в захранването на осветлението не е отстранена