Предвиждат "Зелена зона" за локално платено паркиране да бъде въведена в столичните квартали "Гео Милев" и "Редута" от тази година. Част от жителите на двата квартала обаче са против и заплашват с протест, съобщи БНР.

Кметът на район "Слатина" Георги Илиев е изпратил допитване до живеещите в "Гео Милев" и "Редута", дали искат или не желаят в кварталите им да бъде въведена "зелена зона". По думите на Илиев повечето от хората искат въвеждането на зона.

Обмислят поскъпване на цените на скобите и на "паяците" в София

Обмислят поскъпване на цените на скобите и на "паяците" в София

Шофьорите не ползвали буферните паркинги, ЦГМ съдействала при миене на улиците

"Хората, които имат регистрация в района, само на тях им даваме възможност да гласуват и повечето искат. Въвеждането на зона е инструмент за подреждане, той няма да създаде нови паркоместа, напротив - истината е, че ще бъдат реално намалени, защото тези, на които не трябва да се паркира, като тротоари, градинки и т.н. няма да бъдат достъпни", каза Георги Илиев.

Ще бъдат обособени между 6500 и 7000 места за платено паркиране, като една трета от приходите от зоната трябва да се реинвестират в района за възстановяване на инфраструктурата.

Георги Илиев добави, че вече е провел няколко разговора с Центъра за градска мобилност, в които е изразил желание за прозрачност.

По думите му, големият проблем идва от факта, че "Слатина" е презастроена, за което не е виновник районната администрация. Илиев каза още, че за последните две години са изградени няколко паркинга на различни места в района.

"Паркинги се правят, но има недостиг на места. Паркингът за Румънското посолство ще бъде с вход и изход откъм бул. "Шипченски проход" и ще е на територията на "Пазари Изток". Ще бъде за 160 автомобила. Надявам се тази година да започне изграждането", коментира кметът на район "Слатина".

За спортен комплекс "Червено знаме", Илиев коментира, че решението изцяло зависи от държавата.