Общинската избирателна комисия /ОИК/ на община Добричка прекрати правомощията на кмета на село Житница Йордан Божанов, съобщи "24 часа".

Причината е постъпил сигнал от 13 март, в който се твърди наличие на несъвместимост за Йордан Божанов, който е регистриран като търговец и не е предприел действия по прекратяване на дейността си по чл.41, ал.1 от ЗМСМА в законовия едномесечен срок.

Направена проверка от ОИК е установила, че за Йордан Божанов Господинов има данни за регистрации на ЕТ "ДЪНДИ - ЙОРДАН Божанов" - управител и собственик, и регистрация на "ДАСВИЛ ТРЕЙС" ООД, в която е съдружник.

Веднага след избора му за кмет на село Житница Божанов е подал уведомление до ТД на НАП, че спира да упражнява търговска дейност, но не е уведомил писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия.

"Подаването на уведомление до НАП за спиране на търговска дейност не изпълнява докрай изискването на закона за предприемане на действия по прекратяване на дейността на търговеца. Прекратяването на търговската дейност се извършва със заличаването на търговеца от търговския регистър, както сочи чл. 60а, т.1 от Търговския закон", е един от мотивите за решението на ОИК.

Затова ОИК е взела решение да прекрати предсрочно пълномощията на кмета.

Отстраняват кмета на Благоевград заради фирмата му

Отстраняват кмета на Благоевград заради фирмата му

Не е заличил в законовия срок за заличаване, а е я прехвърлил на сина си

Решението на ОИК подлежи на обжалване в 7-дневен срок от обявяването му по реда на чл.459 от Изборния кодекс.

Божанов обявил, че ще се кандидатира при насрочването на частични избори.

Припомняме, че подобен казус имаше и с кмета на Благоевград, който беше отстранен от поста заради фирмата му.  

Административният съд в Благоевград обаче отмени отстраняването на Румен Томов като кмет.