Кметът на София налага тежки санкции без компромиси на изпълнителите на проекти в столицата, които не вършат работата си качествено.

Това увери самата Йорданка Фандъкова в ефира на bTV в отговор на зрителски въпроси. Поставена пред редица граждански сигнали, кметицата на София обяви, че вчера е изпратила екип да провери пропадналите плочки на бул. „Витоша“, който до съвсем скоро беше подложен на сериозен ремонт.  Улицата все още е в гаранция, обясни Фандъкова.

Тя подчерта, че всеки ден получава информация за глобени шофьори, които преминават с автомобил там, макар да е забранено – само за тази сутрин са били написани 4 такива фиша.

Санкциите в договорите с изпълнителите на проекти са сериозни и аз ги налагам без колебание – над 600 хиляди лева например е наказанието за изпълнителите на ремонта на НДК, изтъкна столичният кмет. Фандъкова разкри, че връщала на места по 7 пъти изпълнителите, за да направят нещата така, както е трябвало по проект.

Запитана за пореден път дали ще стане президентската номинация на ГЕРБ за предстоящите избори, Фандъкова спази традицията си да дава отрицателен отговор.
„При толкова много проблеми, как мислите – хората ме натовариха с голяма отговорност и има много работа за вършене, съсредоточила съм се върху нея”, непоколебима е тя.

Кметът влезе в обяснителен режим за проблемите на столичани в отделни части на града, като отдели внимание на запитванията за канализация в „Модерно предградие“. Когато станах кмет, 30% от града нямаше модерна канализация. Подготвили сме над 150 проекта, с които да кандидатстваме по новата програма за околна среда. Това е от най-сериозните проблеми на София, призна Фандъкова. 

Тя уточни и по актуалната тема за снежните столични улици, че основният приоритет е почистването на улиците, по които преминава градският транспорт. Вчера е възложила да се почистят всички шахти, за да се оттича водата. В части от града канализация още няма и затова водата се задържа – за такива места се получават сигнали и Общината работи по тях, гарантира кметът.

От думите й стана ясно, че очакваме нови 110 автобуса за градския транспорт тази година, като първите 70 ще са у нас през лятото. По същото време се очакват и първите реновирани трамваи от поръчаните 28 такива.

Фандъкова е наясно и с проблемите на жителите на „Манастирски ливади“ за липсващи училища, детски градини и парк, тъй като самата тя живее там.  В квартала почти липсват общински терени. Подготвя се проект за детска градина, който очаква се догодина. Сега се извършват процедури по отчуждаване, защото всичко е частно, обясни тя на съседите си.

Много тежко ще бъде трасето за следващия лъч на метрото, който ще се яви връзка на кварталите „Овча купел“ и „Левски“ с центъра. Ще правим големите ремонти в периферията на града, за да не се блокира целият град с работата по новото метро – тя ще отнеме четири години, обяви кметът.