Граждани от Добрич и Варна обявиха протестна готовност, ако съдът разреши добива на природен газ в Добруджа, съобщава БНР.

Днес в Административния съд във Варна започна поредното заседание по делото за добив на газ в Добричко на фирмата "Русгеоком" срещу РИОСВ-Варна.

Фирмата обжалва решението на екоинспекцията, която не разреши отдаването на концесия на находище "Спасово", блок "Добрич" за проучване и добив на природен газ.

В хода на делото бяха изслушани вещи лица, които са изработили тройна екосъдебна експертиза.

Преди делото да започне, много хора се събраха пред съда, за да изразят несъгласието си с идеята за добив на газ. Според гражданите фирмата използва неверни твърдения за безопасността на проучвателните сондажи и се опасяват, че те могат да дефектират и да замърсят водата и почвата.

Добивът на газ в Добруджа отново изкара граждани на протест

Добивът на газ в Добруджа отново изкара граждани на протест

Инвеститорът не изпълни гражданския ултиматум

Припомняме, инвестиционното намерение за добив на природен газ в община Генерал Тошево предизвика множество протести. Недоволството обедини и вдигна на крак много земеделци, организации и жители не само от общината, а от няколко области в страната. Главните притеснения за добива на газ са, че това ще замърси околната среда и ще постави под риск реколтата на земеделците и здравето на населението.

На провелия на 17 декември 2017 година референдум в община Генерал Тошево относно добива на природен газ, 96% от местното население гласува против.

През януари 2018 г. Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна окончателно реши да не се добива природен газ в Генерал Тошево.

В Добрич се опасяват от радиоактивно замърсяване заради добив на газ

В Добрич се опасяват от радиоактивно замърсяване заради добив на газ

Настояват за преработка на Доклада за оценката на въздействието върху околната среда