Добивът на природен газ в Добруджа може да доведе до радиоактивно замърсяване. Това опасение изрази сондажният инженер Огнян Кованджийски по време на редовната сесия на Общинския съвет в Добрич, съобщава БНР.

Според него Докладът за оценката на въздействието върху околната среда за инвестиционното намерение за добив на природен газ от над 40 сондажа в община Генерал Тошево е непълен и трябва да се преработи.

Няма да се добива природен газ в Генерал Тошево, реши РИОСВ-Варна
Обновена

Няма да се добива природен газ в Генерал Тошево, реши РИОСВ-Варна

Протест пред екоинспекцяита съпровождаше закритото заседание

Кованджийски е категоричен, че най-важният въпрос относно намеренията за добив на природен газ в общината е как водоносният хоризонт на Североизточна България да се запази чист.

Той изрази позицията си във връзка с продължаващото дело на фирмата инвеститор срещу РИОСВ-Варна заради отрицателното й становище на работния проект за концесия на над 40 сондажа.

Според Кованджийски очакванията за добив на природен газ в Тошевско не са обективни.

От Генерал Тошево благодарят за подкрепата да спре добива на газ там

От Генерал Тошево благодарят за подкрепата да спре добива на газ там

Хората се опасяват да не загубят основния си поминък - земеделието

Припомняме, инвестиционното намерение за добив на природен газ в община Генерал Тошево предизвика множество протести. Недоволството обедини и вдигна на крак много земеделци, организации и жители не само от общината, а от няколко области в страната. Главните притеснения за добива на газ са, че това ще замърси околната среда и ще постави под риск реколтата на земеделците и здравето на населението.

На провелия на 17 декември 2017 година референдум в община Генерал Тошево относно добива на природен газ, 96% от местното население гласува против.

През януари 2018 г. Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна окончателно реши да не се добива природен газ в Генерал Тошево.

Аграрният профил на Генерал Тошево - единственото сигурно нещо

Аграрният профил на Генерал Тошево - единственото сигурно нещо

Когато става дума за добив на собствени газ и нефт почвата спира да бъде пръст и се превръща в плътта на Отечеството, водата - живителните му сокове, а хипотетичните сонди - инжекции с отрова