Местните хора от Созопол настояват прокуратурата да провери и устройствения план на "Алепу", съобщава bTV.

Припомняме, вчера държавното обвинение обяви разрешението за строеж на обекта за нищожно с мотива, че не може да се издават две разрешителни за един и същи имот.

Дружеството ще обжалва решението за спирането на строежа.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев твърди, че не знаел какво се случва на "Алепу". Според него казусът бил изключително заплетен.

"Може би едно добро намерение е било да се направи публично частно партньорство между Община Созопол и частен субект, който да финансира изграждането на нещо подобно, от което да печели общината. Но оттам нататък вече впоследствие действията, които са били предприети, виждаме едни недотам коректни или не дотам кореспондиращи със закона", коментира той.

Прокуратурата протестира разрешението за строеж на "Алепу"

Прокуратурата протестира разрешението за строеж на "Алепу"

То е издадено от главния архитект на Созопол през 2018 г.

Бившият общински съветник Христо Бардуков е категоричен, че специализираната прокуратура трябва да провери и сделката за земята. Вече е организирана и подписка.

Бардуков е един от съветниците, на които са били предлагани пари, за да продадат акциите на общината на частно дружество. По негови думи от дружеството са предложили земята на плажа да бъде продадена за 40 лева на квадрат, при положение че тогава цената е била 100 евро.

Въпреки че действията на прокуратурата за спиране на разрешението за строителство на плажа се приветстват от Обществен съвет "Созопол", от там се опасяват, че съдът може да отсъди друго и изграждането на обекта да продължи.

Апсасия Порожанова настоява да се проверят подробните устройствени планове, въз основа на които са издадени въпросните разрешения, защото такъв ПУП не е съществувал през 2008 г. При това положение по нейни думи в местността трябва да важи Закона за Южното Черноморие.

Спряно било строителството на "Алепу"

Спряно било строителството на "Алепу"

Това твърдят от ПР агенцията, поела "Алепу Вилидж"

Припомняме, случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през последните дни, след като вече веднъж бе спрян миналата пролет.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

Според оценката на шефа на ДНСК Иван Несторов заяви, че няма основание на този етап ДНСК да се намесва в наличния до този момент строеж и в плановете, тъй като службата може да коментари само разрешенията и документацията.

Върховна административна прокуратура сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол да извърши незабавна проверка на законността на строежа на плаж "Алепу".

Еколози протестираха в Бургас срещу застрояването на Алепу

Еколози протестираха в Бургас срещу застрояването на Алепу

Протести ще има и през идната седмица...