Районната прокуратура разпореди проверка за наличието на опасни вещества в питейната вода в част от кварталите на Първомай и няколко околни села. Това съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че в два от 12-те тръбни кладенци в Първомай е установено наличие на естествен уран. Същото се отнася и за един кладенец в село Караджалово.

Пробите са взети на 13 април. Тогава е спряна и водата от кладенците, която е отивала във водоснабдителната система на общината. От РЗИ увериха, че няма опасност за населението.

Откриха естествен уран във водата в Първомай

Откриха естествен уран във водата в Първомай

Засегнати са три кладенци

Районната прокуратура в Първомай се е самосезирала по медийни публикации за наличието на уран в питейната вода. Проверката е възложена на Районно управление на МВР-Първомай и се извършва с оглед на данни за престъпление. То е за замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

От прокуратурата поясняват, че в хода на проверката ще бъдат назначени експертни справки и ще се изискват становища и информация от Районна здравна инспекция - Пловдив, ВиК и други институции. Те ще касаят качеството и състоянието на питейната вода в част от кварталите на Първомай и няколко околни села, както и причините за евентуалното й замърсяване.

От държавното обвинение допълват, че проверката трябва да приключи в едномесечен срок.