Просторна зала и тунели се крият под демонтирания паметник на Съветската армия в София. Това съобщи във Фейсбук кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

"Влязох да разгледам пространството под монумента в Княжеската градина. Има просторна зала с множество железобетонни колони, които подпират конструкцията. На доста места бетонът се е изронил и корозията по арматурата работи", посочва той в публикация със снимки.

Трайков отбелязва, че тази седмица в Столичния общински съвет предстои да се гледа доклад за международен конкурс с идеи за бъдещето на мястото.

Снимка 658537

Източник: Фейсбук/Трайчо Трайков

Фигурите от МОЧА ще се съхраняват със средства от бюджета на Министерския съвет

Фигурите от МОЧА ще се съхраняват със средства от бюджета на Министерския съвет

До началото на реставрацията им, извършвана от областния управител на София

По негови думи предложенията са в три посоки - възстановяване на парка градина, поставянето на друг паметник или някаква обществена сграда.

Както е известно, Фердинанд е смятал да си построи там дворец, но войните са предотвратили плана му, посочва районният кмет.

Той е на мнение, че дебатът за пространството трябва да се проведе, без да се отлага твърде дълго във времето.

Припомняме, че през декември миналата година започна демонтажът на Паметника на Съветската армия, известен като МОЧА. Административният съд в София обаче разпореди действията да бъдат прекратени. Тогавашният премиер Николай Денков също обжалва съдебното решение за МОЧА, но въпреки протестите паметникът беше изцяло демонтиран и транспортиран за реставрация.

Снимка 658535

Източник: Фейсбук/Трайчо Трайков

Съдът разпореди спиране на демонтажа на МОЧА

Съдът разпореди спиране на демонтажа на МОЧА

След премахването на последната част от монумента