Със средства от бюджета на Министерския съвет (МС) за 2024 г. ще бъдат финансирани дейностите по демонтажа, транспортирането до площадката за съхранение и опазване на бронзовите фигури и барелефи от мемориален комплекс "Паметник на Съветската армия", докато започне реставрацията, извършвана от областния управител на София Вяра Тодева.

За целта за МС е одобрил днес допълнителни разходи по бюджета си за настоящата година, съобщават от правителствената информационна служба.

С друго решение на кабинета са одобрени допълнителни разходи за проекта "Консервация, реставрация и аварийно укрепване на част от "Крепостни стени на турско кале". Проектът касае дейности по висока и ниска тераса и подхода към комплекс "Калето" във Видин.

Припомняме, че през декември миналата година беше започнал демонтажа на Паметника на съветската армия, известен като МОЧА. Административният съд в София беше разпоредил да бъдат прекратени действията. Тогавашният премиер Николай Денков също обжалва съдебното решение за МОЧА, но въпреки протестите паметникът беше изцяло демонтиран и транспортиран за реставрация.

БСП иска 2 милиона лева за реставрация на МОЧА

БСП иска 2 милиона лева за реставрация на МОЧА

Народното събрание приема Бюджет 2024