Жители на созополските села Росен и Присад блокираха частично пътя Бургас-Созопол. Хората са на мястото на катастрофата, в която преди седмица автобус прегази двама души, съобщи БНР.

Хората протестират заради решението на Бургаския окръжен съд обвиняемият шофьор да е пуснат под домашен арест.

Вчера председателят на Окръжния съд в Бургас заяви, че предстои разглеждане на делото по същество, че това е само мярка за неотклонение и не бива съдът да се поддава на натиск на която и да е от страните в съдебния процес.

Протестиращите днес настояват за ефективна присъда за Камен Филипов.

Катастрофата, при която загинаха 22-годишният Тодор Тодоров и кметът на созополското село Присад - Ванча Байлова стана на 28 февруари през нощта на един километър след изхода на Бургас в посока Созопол. Автобусът прегази момчето и жената, докато двамата оглеждаха щетите по колите си след лека катастрофа на пътя.

Притеснението на протестиращите е, че шофьорът, причинил смъртта на двамата, е с двойно гражданство. "Ние се притесняваме да не се укрие в Турция. Протестът ни е за това, че без да е минало дело го пускат под домашен арест при положение, че има две жертви", обясни Живко Чолаков от село Присад.

Според адвокат Веселина Василева, която защитава шофьора Камен Филипов по време на катастрофата е валяло дъжд. "Шофьорът е направил всичко възможно да задейства, включително и аварийната спирачка, но при хлъзгав път просто това не му е помогнало", каза Василева.

Хората съжаляват за своята кметица на село Присад. "Няма да се роди втори път такъв човек като нея. Тя беше много инициативен и предприемчив човек. Всичко положително беше в нейната душа. Бореше за благото на селото", казаха близки на Ванча Байлова. 

Задържаха шофьора на автобус, прегазил двама на пътя Бургас - Созопол

Задържаха шофьора на автобус, прегазил двама на пътя Бургас - Созопол

Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест

Припомняме, на 2 март Бургаският окръжен съд остави под домашен арест обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа. Мъжът е шофьор на автобус, причинил смъртта на двама души при катастрофа на пътя Бургас - Созопол.