Национален протест се проведе в десет града в страната срещу войната по пътищата. Основното искане е да се въведат спешни мерки срещу жестоките катастрофи и по-строги наказания за убийците по пътя, съобщи БНТ.

В София демонстранти излязоха на бул. "Сливница", където на 8 май 18-годишен шофьор помете двамата младежи Ани и Явор. Протестът започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите.

Пешеходната пътека, на която загинаха Ани и Явор, вече е осветена. Предстои изграждането на нови пешеходни острови и нова маркировка.

Светофарите на столичния бул. Сливница ще работят денонощно

Светофарите на столичния бул. Сливница ще работят денонощно

Това разпореди кметът Йорданка Фандъкова след трагичния инцидент, при който загинаха двама младежи

Във Варна протестиращите се събраха на емблематичната "Пътека на Лора", на която през 2011 г. загина 29-годишно момиче. То бе блъснато от мотоциклетист, движил се с 113 км/ч.

На протеста дойдоха нейните близки и представители на мотоклубове, които настояват да няма условни присъди, когато има причинена смърт на пътя. От мотоклубовете обявиха още, че започват курсове за велосипедисти в училищата, за да учат подрастващите на пътните правила.

В Бургас демонстранти за около половин час затвориха главния път към Южното Черноморие. Те се събраха на лобното място на 22-годишния Тодор Тодоров и 46-годишната Ванча Байлова, които загинаха на място, пометени от автобус. Близките им разказват, че 3 години след инцидента мотивите на съда за присъда срещу шофьора все още не са готови.

В Хасково протестът блокира изхода на града в посока Димитровград. Близки и приятели на жертви на катастрофи поискаха по-строги наказания и по-бързо правосъдие.

В Шумен демонстранти блокираха кръгово кръстовище на бул. "Симеон Велики" в Шумен, където при тежка катастрофа загина 22-годишна жена миналата есен.

По-рано днес вътрешният министър Иван Демерджиев пред БНР обеща нови мерки за подобряване на пътната безопасност. В това число- намаляване на допустимата скорост за движение в населените места и по-строги наказания за пияните или дрогирани шофьори.

Повишават наказанията при катастрофи и обиди по расистки или ксенофобски подбуди

Повишават наказанията при катастрофи и обиди по расистки или ксенофобски подбуди

Депутатите приеха на първо гласуване 7 законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс