Седем акушер-гинеколози от Пловдив, чийто пациентки са родили мъртви деца ще бъдат проверени от на Районния център по здравеопазавне и здравната каса в града.
Проверката се извършва по сигнал на завеждащия родилното отделение в Университетската болница „Свети Георги" професор Никола Милчев, съобщи БНР.

В края на миналата година той обяви, че само през последните три месеца на 2008 година 9 жени са постъпили в отделението с мъртъв плод като седемте са били от Пловдивска област, а другите две родилки са от Смолян и Пазарджик.

„Седемте АГ-специалисти, които са водили женската консултация на бременните ще бъдат проверени изцяло, като ще се изиска цялата медицинска документация, за да се проследи какви и колко изследвания и прегледи са правени на жените.

„Много трудно може да се каже дали съответния лекар има вина за нещастния край на една бременност, но ние сме длъжни да извършим проверката, обясни д-р Цветкова.

Според нея през 2008 година няма увеличение на мъртвородените деца, което личи и от данните. През миналата година мъртвородените са 6,9 на 1000, докато през 2007 са били 8,1 на 1000.