Регионалната екоинспекция да започне извънредна проверка на комплексното разрешително на "ЛУКойл Нефтохим Бургас". За това се разбраха на среща в екоинспекцията кметът на Бургас Димитър Николов и инж. Тонка Атанасова - директор на РИОСВ, съобщиха от общината.

Причината са десетките сигнали на бургазлии за остра и задушлива миризма в различните комплекси на града през последните дни.

Припомняме, само в неделя имаше 40 сигнала за мръсен въздух в Бургас.

Регионалната инспекция по околна среда и води трябва да установи дали е нарушена клаузата, според която при определени метеорологични условия и инверсия на въздуха, предприятието трябва временно да ограничава производствения капацитет на инсталациите си, за да не се допускат завишени нива на миризми, независимо дали има превишение на допустимите по норма параметри за чистотата на въздуха.

"Ние държим да знаем истината от представителите на РИОСВ, спазени ли са тези параметри на комплексното разрешително и дали предприятието е намалило натоварването на мощностите си", каза след срещата Димитър Николов.

Кметът бе категоричен в настояването си да се преустанови още от днес работата по изчистването и преработката на старите еко щети, които са на три работни площадки - Росенец, до "Меден рудник" и на територия на предприятието.

В завод "Кроношпан" изпълнили първата част от мерките на МОСВ

В завод "Кроношпан" изпълнили първата част от мерките на МОСВ

Двукратно правили профилактика на пречиствателните съоръжения

"Разрешението за технологията по изгребването е дадено през 2002 г. Трябва да се търси съвременна технология, която да намали изпускането във въздуха на остри и задушливи миризми на въглеводороди", допълни кметът на Бургас.

Николов ще иска съдействие от Министерството на околната среда и водите, което е издало разрешението и одобрило технологията и след като специалистите препоръчат ново технологично решение за рекултивация, работата по преработката в тези басейни трябва да продължи, тъй като това е необходимо за подобряване на екологичните условия в Бургас, стана ясно от думите му.

Предвижда се кметът на Бургас да изпрати и писма до ръководствата както на "Лукойл", така и на "Кроношпан" с искане двете предприятия да закупят със свои средства ново оборудване. То е газ-анализаторни станции, които да бъдат монтирани в комплекс "Славейков" и да извършват 24-часов мониторинг на показателите на въздуха, а резултатите от замерването да се излъчват онлайн на сайта на РИОСВ и Община Бургас.

Комплексното разрешително на "Кроношпан" ще бъде променено като изискване към предприятието ще започне 24-часов мониторинг на емисиите във въздуха.

Никой не отрича, че миризмата е факт и поради тази причина ще се извърши проверка на комплексното разрешително на "Лукойл Нефтохим Бургас" за изпълнение на условията в него. Това заяви директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова.

По думите й съвместно с Изпълнителната агенция за опазване на околната среда-София от РИОСВ-Бургас са замерили с преносима газова апаратура на 16 точки в града. Това е станало след многобройните сигнали на граждани.

Според Атанасова най-вероятно миризмите са от обработката на минали екологични щети. "Ще бъдат преразгледани мерките, за да не се получава повторно тази миризма, която се усеща в целия град, въпреки че нямаме превишение на показателите за въглеводороди", допълни още инж. Атанасова.