Тази вечер ще бъде пусната топлата водата в Перник.

По-рано днес бяха двата спрени парогенератора в ТЕЦ "Република" заработиха отново, след като миналата седмица те бяха спрени с акт заради нерегламентирано изгаряне на биомаса.

Служители на РИОСВ-Перник ще извършват 24-часово наблюдение на ТЕЦ-а, за да се гарантира, че няма да бъде използван неразрешен вид гориво в предприятието.

Чрез това 24-часово наблюдение няма да бъдем въвлечени в нечий сценарий, целящ да опетни името на дружеството, както и да има и грам съмнение и подозрение, че не спазваме буквата на закона и разрешенията, дадени ни от компетентни инстистуции, категоричен бе директорът на дружеството Любомир Спасов. 

Парогенераторите отново заработиха, след като при вчерашната проверка беше установено, че ТЕЦ-Перник е изпълнил предписанието на екоинспекцията и на площадката вече не се съхранява слама.

Пускат отново ТЕЦ-а в Перник

Пускат отново ТЕЦ-а в Перник

20 000 абонати на топлоснабдителното дружество останаха за дни без топла вода

"Топлата вода ще стигне до перничани около 22 часа тази вечер, обеща Спасов. Той обясни, че е необходимо технологично време за разпалване на котлите, след което ще изминат поне още 12 часа, докато водата достигне до хората.

Спасов бе категоричен, че занапред ТЕЦ-ът няма да използва неразрешен вид гориво. Откритата на площадката слама вече е предоставена на ТЕЦ-Сливен, който има разрешение да я гори. Извозват се и отпадъците, които са били складирани на лицензирана за целта площадка, ползвана под наем от друга фирма.

От своя страна началникът отдел в РИОСВ Анелия Дренска съобщи, че проверките продължават и в останалите предприятия в Перник, тъй като все още не е ясно кой причинява замърсяването на въздуха в града.

Според кмета Вяра Церовска един от проблемите е решен. Важно е, че в началото на учебната година ще има топла вода и ще има повече спокойствие за Перник, заяви тя.

Съдът отмени спирането на генераторите на ТЕЦ-Перник
Обновена

Съдът отмени спирането на генераторите на ТЕЦ-Перник

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване

Припомняме, след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров МОСВ започна проверки на място в четири ТЕЦ-а - "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД.

ТЕЦ-Перник съобщи, че ще търси правата си в съда, след като с акт спряха два от генераторите му, тъй като беше установен внос на материали при горенето в четирите топлофикационни дружества.

Заради мярката, влязла в сила на 5 септември, 20 000 абонати на топлоснабдителното дружество останаха без топла вода.

Вчера стана ясно, че съдът е отменил спирането на двата парогенератора в ТЕЦ-Перник.

ТЕЦ-Перник възмутен от липсата на синхронизация между институциите

ТЕЦ-Перник възмутен от липсата на синхронизация между институциите

Хаотичните действия без конкретни мерки няма да разрешат проблема с въздуха според дружеството