Пет са задържаните лица на територията на град София по време мащабната операция провела се в страната на 18 ноември за разпространение на детска порнография.

Съдът освобождава Б.Н., един от задържаните и обвинени в разпространение на порнографски материали, под парична гаранция в размер на 2000 лева. Двама- Л.А. и С.З. са оставени под постоянен арест, а на И.М. е наложена мярка "подписка". Предстои да бъде определена мярката за неотклонение спрямо О.Г.

При претърсването на домовете на петимата обвиняеми са открити и иззети електронни устройства и носители на информация, които съдържат сексуални сцепи с лица под 18 годишна възраст.

В жилището на Л.А. са намерени и близо 40 грама марихуана, който е обвинен освен за разпространение на детска порнография, но и а притежание на наркотични вещества.

Студент и 53-годишен мъж са двама от обвинените в разпространение на детска порнография

Студент и 53-годишен мъж са двама от обвинените в разпространение на детска порнография

Прокуратурата ги остави под постоянен арест

На 20 ноември 2022 г. съдът в Елин Пелин остави в ареста други двама обвиняеми за разпространение на порнографски материали с участието на непълнолетни. С.Г. (на 42 години) и Цв.Г. (на 40 години) са от село Нови хан и също са сред задържаните при мащабната акция на 18 ноември 2022 г. Те са привлечени към наказателна отговорност за извършено престъпление, което е с изключителна степен на обществена опасност, квалифицирано по чл. 159, ал. 4, т. 1, вр. ал. 2 от НК, съобщиха от държавното обвинение.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства за това, че в жилище в село Нови Хан, община Елин Пелин, С.Г. и Цв.Г. разпространявали до неограничен кръг потребители на интернет порнографски материали - клипове и снимки, за създаването на които са използвани лица с неустановена самоличност, видимо изглеждащи като ненавършили 18-годишна възраст. За целта обвиняемият С.Г. използвал преносим компютър и мобилен телефон, посредством инсталирани програми - Bit Torrent клиенти, и чрез профил в електронна поща. Неговият брат - обвиняемият Цв.Г., извършвал престъпното деяние чрез мобилен телефон и програмата за обмен на незабавни съобщения Telegram.

Извършени са оглед на местопроизшествието, претърсвания и изземвания на веществени доказателства, изготвена е компютърно-техническа експертиза, разпитани са свидетели. Установени са множество мултимедийни файлове и файлове с порнографски изображения на непълнолетни и малолетни лица. Открити са инсталирани приложения, използвани за тяхното разпространение до други лица. Разследването продължава под ръководството на прокуратурата.

Припомняме, по-рано на същата дата Районен съд-Стара Загора и Районен съд-Девня остави под постоянен арест 23-годишен студент и 53-годишен мъж, които са двама от задържаните на 18 ноември.