Мерките в София още не са достатъчно строги. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова преди днешното заседание на софийския оперативен щаб, цитирана от "24 часа".

Тя посочи, че студентите са били призовани да преминат на онлайн обучение, а от вчера министърът на образованието е дал такава възможност и на директорите на училища.

Фандъкова обясни, че според членовете на сформирания от нея медицински съвет подходът за преминаване към онлайн обучение в училищата трябва да е като този при грипна епидемия - при достигане на определен брой заболели и отсъстващи, който би нарушил учебния процес.

Директорите на училищата вече ще решават за дистанционното обучение

Директорите на училищата вече ще решават за дистанционното обучение

Това предвижда нова заповед на МОН

Тя заяви, че постъпват много въпроси от родители на деца в предучилищна група, които искат да оставят децата си вкъщи, но това не е позволено нормативно. По тази причина е възложила да се намери такава възможност.

"Не може да се правим, че нищо не се случва в София. София е трайно в червената зона", подчерта градоначалникът.

Тя допълни, че е разговаряла с математика на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов, който е обещал да приложи своя модел към данните за града и да дава информация за тенденциите и перспективите пред столицата. Целта е да може да се взима по-бързо решение за нови мерки.

Вълчев: Въздържаме се от централно затваряне на училищата

Вълчев: Въздържаме се от централно затваряне на училищата

Той е убеден, че трябва да се действа локално, за да има максимално присъствие в клас

Фандъкова напомни, че маските на закрито са задължителни, а работодателите се призовават да организират служителите си да преминат на работа от вкъщи, където това е възможно. Разпоредено е всички общински структури да преминат на такъв режим, а общинските транспортни дружества да засилят дезинфекцията и да се намалят максимално контактите между служителите.

В час пик в София вече са увеличени влаковете в метрото по първата линия.

По думи на шефа на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев в момента всеки ден с метрото се движат около 240 000 - 250 000 души при 340 000 - 350 000 души преди извънредното положение. От миналата седмица са пуснати и междинни влакове, които стоят в топъл резерв. Почти всички машинисти - близо 220 души, вече са тествани.

Фандъкова готова на диалог със заведенията, но непреклонна за мерките

Фандъкова готова на диалог със заведенията, но непреклонна за мерките

Двуседмичното затваряне щяло да даде възможност за обмисляне на допълнителни мерки