Община Плевен започва внезапни проверки за качеството на храната в детските градини, съобщава кореспондентката на БНР.

Проверките са провокирани от некачествен плод, донесен на кмета от родител. Градоначалникът Георг Спартански го показа в началото на днешното заседание на Общинския съвет. Родителят му обяснил, че детето му е получило на закуска в детската градина въпросната круша и една бисквитка.

Именно този случай е предизвикал острата реакция на кмета и го подтикнало да разпореди внезапни проверки за качеството на храната.

Спартански е категоричен, че има изисквания, които стриктно трябва да се спазват. Изискванията не трябвало да се нарушават нито от доставчиците, нито от административните ръководители на детските заведения.

Кметът определи като недопустимо предоставянето на децата на хранителни продукти във вида, в който е била донесената му круша. Той изрази убеждението си, че никой от директорите на детска градина няма да даде на своето дете подобен плод.

Контрол от общинските служители се осъществява и в момента. Отсега нататък обаче проверките ще бъдат на случаен принцип и без предупреждение.

По този начин всички щели да бъдат под напрежение, в добрия смисъл на думата, както уточни Спартански. Това се отнасяло и за доставчиците, и за административните ръководители, за да не си мислят, че общинската администрация щяла да гледа със снизхождение, обясни още кметът.