По прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН) днес около обяд ще започне да вали дъжд, който до края на денонощието ще обхване по-голямата част от страната.

Първоначално в планините, а по-късно вечерта в Предбалакана, Лудогорието и високите полета на Западна България, дъждът ще преминава  в сняг. През нощта валежите ще се усилят. Количествата до петък сутринта ще са  между 15 и 25 л/кв.м.

В Северозападна България количествата ще са по-малки, в крайните й райони ще остане почти без валежи.

В петък, с изключение на крайните западни райони, все още ще превалява, предимно сняг, но валежите ще отслабнат, след обяд  ще започнат да спират. Количества от 1 до 5 л/кв.м, в крайните югоизточни райони 10-20 л/кв.м. В събота няма да вали.

През последното денонощие нивата на повечето от наблюдаваните реки са се понижили.

Повишение на нивата са отчетени на отделни пунктове в Черноморски басейн и в по-голяма част от Западнобеломорски басейн, вследствие на снеготопене. По-значително повишение се наблюдава на р. Луда Камчия при Бероново – 75 см.

Водните количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за средни и високи води. Около прага за ниски води са Черни Вит при с. Черни Вит, Южночерноморските реки и горното течение на р. Марица.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -61 см до +21 см;

Черноморски басейн: Регистрираните колебания са от -12 см до +75 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрираните изменения са от -16 см до +10 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания на водните нива от -7 см до +7 см.