Комисията по здравеопазване към Общинския съвет във Варна е одобрила предложения за отпускане на общо над 885 000 лева от местния бюджет на болници за ремонти, апаратура и програми. С пълно единодушие в Деня на българския лекар - 19 октомври, съветниците са гласували средствата да бъдат заложени в бюджета за следващата година.

Над 359 000 лв. са необходими за дофинансиране за строително-ремонтните дейности за приемната на Онкоболницата във Варна. Ремонтът е включен в тазгодишната капиталова програма на общината, но заради инфлацията и скока на цените на строителните материали се налага актуализация на първоначално гласуваната сума. Крайната стойност на договора вече е 1,44 млн. лева, стана ясно по време на заседанието, съобщиха от Общинския съвет.

По същите причини са гласувани и допълнителни 110 000 лв. за асансьорна уредба в ДКЦ V "Св. Екатерина". За изграждането на съоръжението миналата година са отпуснати 180 000 лева с ДДС, но обществената поръчка се провалила поради оферирана значително по-висока цена от обявената в тръжните документи. При повторната процедура най-ниската предложена цена е над 287 000 лв. Затова съветниците одобрили още 110 000 лв. от общинския бюджет.

Близо 290 000 лв. са необходими на Специализираната болница по акушерство и гинекология във Варна за нова апаратура, отстраняване на проблемите по съществуващата ВиК мрежа и отоплителна инсталация и за изпълнение на профилактични програми. През следващата година лечебното заведение планира да участва в четири програми, финансирани от Община Варна - "Профилактика на женското здраве чрез трансвагинална ехография", "Ултразвуков скрининг за хромозомни аномалии в първи триместър", "Комбиниран ехографски скрининг на новородени и кърмачета до третия месец" и "Профилактично течно-базирано цитологично изследване на маточната шийка". Четирите програми ще обхванат общо 1 000 жени и бебета.

МЗ открива Трансплантационен център във Варна, обучават лекари

МЗ открива Трансплантационен център във Варна, обучават лекари

901 български граждани чакат за трансплантация

Предвижда се през 2024 г. да стартира нова общинска програма, свързана с обучението на специалистите, работещи в детските ясли, яслените групи в детски градини и здравните кабинети в детските градини и училища. От Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна са изразили готовност да я реализират. Общият брой на участниците ще е 600 души, а продължителността на обучението - 150 учебни часа. Индикативният бюджет на програмата е 67 000 лв.

Съветниците са одобрили и отпускане на 60 000 лева за неотложен ремонт на отделението по детска хирургия към МБАЛ "Света Анна" - Варна. Оборудването на двете операционни зали е морално и материално остаряло, което крие опасност от възникване на вътреболнични инфекции и поставя под риск лекуваните деца.

На заседанието е обсъдена и необходимостта от изграждане на нова инфекциозна болница във Варна. Съветниците единодушно са подкрепили реализацията проекта, чието изпълнение към днешна дата възлиза на 47,3 млн. лева с ДДС. Според тях новата болница би могла да приюти Тубдиспансера, чиято съдба все още остава неясна. Работната група от общински съветници, сформирана преди няколко месеца, за да обсъди ситуацията в лечебното заведение, вече е имала заседание. Членовете са изразили мнение, че Тубдиспансерът не трябва да се закрива като дейност, но държавата трябва да реши как да продължи да съществува административно.