Възстановяват еднопосочното движение по пътя за Рилския манастир до края на месец март, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

В момента на срутището в районав се извършват укрепителни и обезопасителни работи. Частично е обрушена срутената скална маса. От двете страни на участъка се монтират диагонални въжета с дебелина 12 мм върху стоманената мрежа по откоса, която е закрепена към ската със стоманени анкери и монтажни скоби от арматурно желязо.

Предвижда се в най-засегната част от срутището да бъде изпълнено защитно съоръжение в обхвата на пътя - т. нар. тунелна завеса. Ще се изгради тунел с напречни колони, ригели и плоча, която ще действа като контрафорс и ще поема евентуални нови срутени скални маси, така че пътят да не се нарушава.

В района на свлачището се изгражда временна площадка встрани от банкета, по която да се осигури преминаването на превозните средства за Светата обител. Предвижда се първоначално движението да е еднопосочно и да се регулира от светофарна уредба.

Прогнозният срок за пускане на еднопосочното движение е до края на март.

Укрепителните работи спасили пътя към Рилския манастир от по-голямо свлачище

Укрепителните работи спасили пътя към Рилския манастир от по-голямо свлачище

Това са изводите на експертите от първоначалните огледи направени днес,

В момента движението по третокласния път от Пастра за Рилския манастир, в участъка от 19-ти до 31-ви км, е ограничено. Пропускат се единствено линейки, автомобили на МВР, на Пожарна безопасност и защита на населението и на аварийни екипи за поддържане и отстраняване на аварии.

От 6 ч. до 18 ч. се допуска преминаването и на превозни средства, обслужващи Светата обител, както и на автомобили на собственици на търговски обекти в участъка и на постоянно живеещи в населеното място Рилски манастир.

Достъпът до манастира се контролира от "Пътна полиция".

Припомняме, в участъка по пътя от Рила до най-големия манастир в България редовно се образуват срутища.

В началото на 2021 г. свлачище отново блокира пътя към Рилския манастир.

Куриозното в случая беше, че отсечката се укрепваше многократно и имаше многобройни уверения, че проблемът може да се реши генерално.

Пътят за Рилския манастир остава затворен
Обновена

Пътят за Рилския манастир остава затворен

За да се извърши допълнително обезопасяване след свлачището

В края на 2020 г. самият премиер Бойко Борисов инспектира укрепеното вече срутище на пътя и заяви, че иска "тук да е като картичка, като дойдат хората да се поклонят на тази Света обител, да няма недоизкусурено нещо".

Укрепителните дейности, за които правителството отпусна 6,5 млн. лв., започнаха в края на юни и включваха възстановяване на пътната настилка по участъка.

Заради срутването на уж укрепения участък много от критиците на кабинета с ирония коментираха, че некачественото укрепване на пътя до Рилския манастир прилича на цялостното управление на държавата. По тази аналогия може да се обобщи, че завършването на ремонта на пътя дни преди изборите на 4 април ще отбележи и края на предизборната кампания на ГЕРБ.