Районната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик налага принудителна административна мярка на кмета на Стрелча Стойно Чачов за забрана да депонира отпадъци на закритото сметище край града. Това обяви директорът на ведомството Костадин Гешев, цитиран от БНР.

Екоексперти са документирали, че там нелегално са превозвани битови отпадъци вместо да се депонират на новото депо край Панагюрище.

Според директора на РИОСВ-Пазарджик подобно поведение от страна на кмет е прецедент за региона.

Екоинспекцията глоби кмета на Стрелча - хвърлял боклук в затворено депо

Екоинспекцията глоби кмета на Стрелча - хвърлял боклук в затворено депо

Персоналните актове варират от 3 000 до 10 000 лева

Припомняме, че вчера стана ясно, че екоинспекцията е глобила Стойно Чачов, защото хвърлял боклук в затворено депо. Наложени са му два акта, които варират между 3 и 10 хил. лв.

"Допълнителната мярка дава възможност и за наказателно преследване. Автоматично ще уведомим и полицията за съдействие за спазването й", пояснява Костадин Гешев.

По думите му необясним остава и фактът защо община Стрелча бави старта на рекултивирането на старото сметище, въпреки че има осигурено финансиране и избрана фирма.

С депонирането на нови отпадъци се компрометира проекта за рекултивация, допълва още директорът на РИОС - Пазарджик.

Кметът Стойно Чачов е отказал коментар по темата с мотив, че това е предизборна манипулация.

Стойно Чачов остава кмет на Стрелча

Стойно Чачов остава кмет на Стрелча

Решението е на Панагюрския районен съд

Припомняме, на 12 март "Икономическа полиция" влезе в общината в Стрелча по сигнал на служители.

Ден по-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че за деянието си Чачов може да получи до 6 години затвор.

На пресконференция кметът категорично отрече да е оказвал психологически натиск върху служителите си. Той коментира, че полицейската акция срещу него била "бразилска сапунка".

От своя страна Румен Петков - лидерът на АБВ, чийто член е Чачов, поиска оставката на директора на областната полиция заради "недопустимото" нахлуване на служителите на реда в общината.

На съдебното заседание на 20 март Чачов не се яви на разпит в съда поради служебен ангажимент.

На 29 март Панагюрският районен съд отказа да отстрани от длъжност кмета на Стрелча Стойно Чачов

Прокуратурата настояваше това да се случи, за да не влияе върху показанията на подчинените си. Срещу стрелчанския кмет е повдигнато обвинение за оказване на принуда върху служители.

На влизане в съдебната зала Чачов заяви, че съвестта му е чиста и това е "мръсен номер", с който се цели да го откажат от надпреварата за местните избори.

Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Стрелча

Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Стрелча

Наложена му е мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 2 000 лв.