Кметът на София Васил Терзиев настоява за силен синхрон между експлоатационните дружества и капиталовата програма на Общината при ремонтите в града. За тази цел иска да се направи дигитална платформа, на която да се публикува цялата информация къде предстоят ремонти, като от там и гражданите да се информират за предстоящите ремонтни дейности. Тази информация е необходимо предварително да бъде ясна, достъпна на единна платформа и предоставена от всички дружества, за да не се допуска и разкопаване на улици или тротоари, които са били обновени.

Терзиев предлага и система за информиране на постъпилите инвестиционни предложения чрез на дигитална платформа за осигуряване на допълнителна прозрачност в градското планиране. Информацията следва в кратък срок да бъде свързана с нова дигитална платформа, обвързана с данните от комуналните дружества и Столичната община и насочването й в система за информиране на гражданите.

Идеята е представена днес от кмета Васил Терзиев на среща с експлоатационните дружества - "Софийска вода" АД, "Топлофикация" АД, "Електроразпределителни мрежи Запад" ЕАД, "Овергаз", както и зам.-кметът по строителство Иван Матов и главният архитект на София Здравков.

Ремонтират изцяло гара "Подуяне" до лятото на 2025 г.

Ремонтират изцяло гара "Подуяне" до лятото на 2025 г.

Поредният ѝ ремонт трябва да започне до месец

Според дружествата липсва дългосрочно планиране по отношение на капиталовата програма на общината, на проектната готовност за работа, както и наличието на инженерна инфраструктура в голяма част от кварталите предмет на инвестиционна активност.

Според Здравко Здравков, главен архитект на София, за да се координира дейността по изготвянето на капиталовата програма е нужно дружествата да поемат ангажимент всяка година да предават информация за планираните ремонти към Столичната община. Така ще може да се направи необходимата приоритизацията на проектите.

Дългосрочното планиране на капиталовите инвестиции е възможно да се направи за 5-8 години, обясни заместник-кметът по направление строителство Иван Матов.

Очакват се предложенията на районните кметове за изграждане и ремонт на тротоари в отделните районите до края на годината, информира инж. Емилиян Георгиев, началник отдел "Поддръжка на уличната мрежа" към направление "Обществено строителство" на общината. От там също призоваха дружествата да информират дирекцията за строителни работи, а и по време на самите дейности да съдействат с екипи, информация и оперативни действия при аварийни повреди.

Слаб ток от 9-та Френска гимназия удари Борис Бонев

Слаб ток от 9-та Френска гимназия удари Борис Бонев

Сравни новия корпус с къща на ужасите след ремонт на Фандъкова и ГЕРБ