Реката трябва да се върне в старото корито и да бъде безопасна за хората от района. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на посещение в Катуница, за да провери ситуацията със скъсана предпазна дига на река Чая.

Той уточни, че коритото на реката е променено, а причината според него може да е нерегламентиран добив на инертни материали през последните години.

По време на обследването на района министър Димов заяви, че започва да се отваря старото русло на реката , където тя е текла до преди няколко години, за да може да започне веднага ремонта на подпорната стена.

Укрепват скъсаната стена на Чая край Катуница

Укрепват скъсаната стена на Чая край Катуница

Заповедта е издадена от премиера

Димов заяви, че БДИБР и РИОСВ -Пловдив са правили няколко проверки на участъка, по време на които не е имало техника или хора, но е установено, че има незаконно изземване.

Министърът увери, че МОСВ следи състоянието на реките и подчерта, че ще се работи на непрекъснат режим до укрепването на реката. 

Заместник -министър Атанас Добрев, обеща, че въпросът със собствеността на дигата ще бъде изяснен, но в момента е по-важно да бъде отстранен възможно най- бързо проблема с дигата.

Катуница бедства частично заради опасност от наводнение

Катуница бедства частично заради опасност от наводнение

Защитната стена на река Чая се разцепи и може да падне всеки момент

"Напоителни системи, изпълняват функциите на постоянна защита от вредното въздействие на водите и като такива са привлечени съгласно закона", поясни Снежина Динева, изпълнителен директор на "Напоителни системи" ЕАД.

Припомняме, че по заповед на премиера Бойко Борисов започна спешно укрепване на скъсаната стена на Чая край Катуница. 

В село Катуница беше обявено частично бедствено положение заради опасност от наводнение.

Няма опасност за населението от преливане на реки и язовири

Няма опасност за населението от преливане на реки и язовири

Не се очаква снеготопенето в следващите дни да се окаже проблем