Незаконно сметище се "появи" до село Брежани, намиращо се край град Симитли, област Благоевград. За това алармираха местни жители.

Според хората незаконното сметище се появило наскоро. Преди седмици камиони с боклуци започнали на минават през селото. След няколко дни хората започнали да усещат и неприятни миризми.

Общинар иска оставката на кмета на Благоевград заради кризата с боклука

Общинар иска оставката на кмета на Благоевград заради кризата с боклука

9 общини в Пазарджик са пред частично бедствено положение заради проблема с отпадъците

Оказва се, че камионите разтоварвали боклуците недалеч от къщите на хората. Районът бързо станал бунище.

Това предизвика недоволство сред местните жителите. Те се притесняват от възникването на зарази.

Хората недоумяват и кой изхвърля отпадъците до къщите им.

Част от жителите на Брежани подозират, че отпадъците идват от съседни общини, включително и град Симитли. От управата в града обаче отричат такова нещо.

"В администрацията до момента нямаме такъв сигнал. Ще бъде проверен, но имаме и съответните документи, в които показваме къде общината изхвърля боклука", коментира за Нова зам.-кметът по стопанските дейности в община Симитли Юлиян Мишев.

Община Благоевград е пред фалит заради криза с боклука

Община Благоевград е пред фалит заради криза с боклука

Затварят няколко депа за отпадъци в област Благоевград

Към момента боклукът на общината се извозва към Сандански и Разлог, заради кризата с отпадъците в общините Симитли и Благоевград. В сметището на Разлог обаче може да се депонира ограничен брой боклук.

Относно това Мишев заяви, че вижда възможна екологична катастрофа в Симитли заради проблема. По думите му в момента отпадъците от Симитли се изхвърлят в Разлог, като общината ползва 10% квота, която има държавата в депото. В същото време кметът на Разлог посочил, че обемът, предоставен за боклука на Симитли, скоро ще бъде запълнен. След това община Симитли ще трябва сама да се оправя с кризата с боклука.

"Къде ще трябва да изхвърляме боклука, нямаме решение, а депото в Благоевград не по-рано от една година ще бъде готово", допълни Мишев.

Oбщина Благоевград ще изхвърля боклука в съседни депа

Oбщина Благоевград ще изхвърля боклука в съседни депа

Не се знае обаче как ще се поемат разходите по превозването на отпадъците