Движението на каруци в град Сливен вече е забранено. Това стана с нова наредба за обществения ред, гласувана на сесия на Общинския съвет днес.

Наредбата предвижда санкции за нарушителите от 50 до 1000 лв. при частни лица и от 100 до 10 000 лв. за юридически лица. При дебатите в зала спор освен за големината на санкциите имаше и за това дали да се направи изключение за циганския квартал „Надежда”.

В крайна сметка повечето общински съветници гласуваха против изключението и каруците са забранени в целия град.

Сред въведените забрани в новата наредба са още за облекло, закриващо лицето.

Кметът на Сливен Стефан Радев коментира, че целта е да бъде повишено усещането за сигурност у гражданите и не става въпрос само за бурки и никаби, а изобщо за облекло, което закрива лицето и не позволява идентификация на човека.

"Знаем, че светът е напрегнат. Не искаме да се разхождат хора в града, които не могат да бъдат разпознати и идентифицирани", категоричен бе Радев.

Припомняме, такива забрани бяха въведени вече в Пазарджик, Стара Загора, а в Хасково, Харманли, Шумен, Варна, Бургас, Благоевград предстои такива предложения да бъдат обсъдени от общинските съвети.

В Пловдив съветниците вече отхвърлиха внесеното предложение за промяна на наредбата за обществения ред, но от ВМРО се заканиха да внесат отново за обсъждане забраната, а днес общинска съветничка се появи на заседание забулена.

На национално ниво също има предложение за въвеждане на забрана, като вътрешната парламентарна комисия прие единодушно с 12 гласа Закона за бурките на патриотите.