Както всяка година по това време тази сутрин София беше обхваната от смог. Според метеорологичните прогнози мъгли има на много места в страната, като те ще продължат и в следващите дни.

Заради замърсяването на въздуха в столицата мъглите се съчетават и с високи нива на фини прахови частици, които са сериозен проблем за града, особено през есенно-зимния сезон.

Спаси София предлага мерки за чист въздух в столицата

Спаси София предлага мерки за чист въздух в столицата

От организацията са възмутени, че Фандъкова не искала да я питат защо въздухът е мръсен

Справка в платформата за наблюдение на въздуха Аir Sofia към момента показва най-високи концентрации на ФПЧ в райони от центъра на София, Банкя и кварталите "Филиповци", "Факултета", "Подуяне", "Дианабад", "Яворово", "Люлин", Обеля", "Кривата река", "Надежда", "Овча Купел", "Банишора", "Мусагеница", "Изток", "Дървеница", "Кръстова вада", "Красно село", "Красна поляна", "Гевгелийски", "Бъкстон", "Панорама Бояна", "Карпузица", "Славия", "Драгалевци", вилните зони "Горна Баня" и "Киноцентъра" и др.

Ако ситуацията със замърсяването на въздуха в следващите дни се влоши се очаква Столична община да активира обичайните мерки при висока концентрация на ФПЧ, сред които безплатно ползване на буферните паркинги и т. нар. "зелен билет" за градския транспорт.

Смог затисна София

Смог затисна София

От столичния инспекторат са предприели извънредни проверки