Столичният общински съвет отпуска 227 151 лева за ремонт на 141 детска градина "Славейкова поляна" в квартал "Лозенец". Детската градина е една от най-старите в София, съобщават от СОС.

Председателят на градския парламент Цветомир Петров и кметът на район "Лозенец" Константин Павлов посетиха учебното заведение. Директорът на градината Бойка Стефанова посочи, че сградата се нуждае от ремонт, но до този момент е липсвала реакция от страна на СО.

По думите й основният проблем е, че в сградата има две групи за деца със специални потребности, които нямат осигурена достъпна среда. Налага се децата, които имат затруднения при придвижването да бъдат носени на ръце по стълбите, поясни тя.

Същото се получава и с храната. Персоналът носи тежките табли с гореща храна, защото асансьорът е амортизиран и съоръжението не работи. Освен това по фасадата има множество пукнатини, които пропускат влага, добави Стефанова.

Константин Павлов отбеляза, че в миналия мандат многократно е информирал общината за необходимост от финансиране на ремонтните дейности. Той изрази надежда, че предложението за отпускане на средства за ремонт ще бъде прието от общинските съветници.

Председателят на СОС Цветомир Петров заяви, че е недопустимо толкова време проблемите на детската градина да са били неглижирани. Аз очаквам всички колеги на заседанието в четвъртък да подходят отговорно и най-накрая да започне ремонтът на сградата, изтъкна той.

Петров допълни, че от началото на годината са въведени в експлоатация 6 нови градини в районите "Студентски", "Сердика", "Овча купел", Изгрев" и "Средец". Към настоящия момент са завършени строителните - ремонтни дейности на три сгради и предстоят да бъдат въведени в експлоатация. Става дума за: разширение на 41 детска ясла в Люлин, в която ще бъдат разкрити още 4 нови групи; разширение на детска градина 30 "Радецки" в Дианабад, където също ще има още 4 нови групи, готова е и нова сграда в Бояна за 3 групи. Сега се строят още 16 сгради за яслени и градински групи в районите Триадица", "Овча купел", "Нови Искър", "Изгрев", "Младост", "Лозенец", "Искър", "Подуяне", "Витоша", "Връбница".

Над 13 000 са свободните места в яслите и общинските детски градини в София

Над 13 000 са свободните места в яслите и общинските детски градини в София

Новите места са в 14 различни района на столицата