След 3-часов скандал Столичният общински съвет прие културния календар на София, предаде БНТ.

Досега календарът, с който общината одобрява списъка с културни събития, е приеман без проблеми и разногласия.

Проблемите са започнали още във вторник, когато ГЕРБ, БСП и 1 независим съветник не подкрепиха календара, като от ГЕРБ са обяснили, че не са го подкрепили, защото не е представен в детайли на бюджетната комисия. Тази година са предвидени тройно повече пари за столичните събития. 

Днешният скандал е избухнал по време на брифинг на заместник-кмета по култура Яна Генова, когато е прекъснат от председателя на бюджетната комисия и общинска съветничка от ГЕРБ-СДС Ваня Тагарева, която се е поинтересувала защо няма публичност на събитията в три раздела. Тя е посочила, че става въпрос за над половин милион лева, които ще бъдат разходвани без да се знае за какво.

Общинарите не харесаха частичната актуализация на бюджета на София

Общинарите не харесаха частичната актуализация на бюджета на София

Гласуваха с 25 гласа "За", 20 гласа "против" и 4 гласа "въздържали се"

Генова е изказала недоволството си, като е посочила, че за пореден път културата става жертва на дребни политически разпри и се надява календатър да бъде отблокиран, след като месеци наред е блокиран с дребни ходове.

Тагарева пък подчертала, че в последната страница на доклада има три раздела, в които липсва всякак информация за вида събития. В раздел "Лятна програма" няма събития, но е поставена сумата 276хил лева.

От своя страна общинският съветник от ПП-ДБ Веселин Калановски заяви, че това е лъжа и обясни, че е представил пълен списък на Мирослав Боршош, председател на Комисията по култура в СОС, с одобрените прокети.

След три часа спор културният календар на София е приет с напълно ново решение.

Културните събития, които не получат финансиране, но използват общински терени безвъзмездно, на този етап са извадени от доклада.

В СОС се нацупиха, че лично Терзиев обявил програмата за новите трамваи, тролеи и автобуси

В СОС се нацупиха, че лично Терзиев обявил програмата за новите трамваи, тролеи и автобуси

Обявлението било и прибързано