Столичните социалисти са подали сигнали за демонтажа на Паметника на съветската армия - МОЧА, както е известен, до редица институции - главния архитект на София, Министъра на културата, и.ф. главния прокурор на Република България Борислав Сарафов, както и до административния ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, МВР, РДНСК и дори и Главна инспекция по труда.

Към последната институция сигналите са няколко - дали са налице всички изискуеми документи, съгласно действащото в страната трудово законодателство по отношение на работниците, наети да нарежат Паметника на Съветската армия.

Иван Таков очаква от заместник-председателя на УС на Националното научно-техническо дружество по дефектоскопия (ННТДД) Юрий Данев да получи обяснение каква следва да е процедурата, технологичните стъпки и изисквания по законното техническо обследване с методите на контрола без разрушаване, както и с разрушителни методи на съществуващите едрогабаритни метални (бронзови) композиции (паметници), монтирани на железобетонни основи, каквито в случая са бронзовите фигури и барелефи на монумента "Паметник на Съветската армия" - собственост на българската държава. Освен това какви специалисти и с познания в какви области следва да участват в законното техническо обследване.

В прессъобщение от партийната организация се съобщава и за първия официален документ от държавна институция, който получава на отправено негово питане по темата - от главния архитект на София Здравко Здравков. Отговорът е, че той не е одобрявал проект за ремонт на ПСА. Защо се иска от главния архитект такъв документ не става ясно, след като държавата вече прехвърли собствеността и отговорност за паметника в ръцете на Областния управител.

Депутати от БСП нахлуха при областния управител на София

Депутати от БСП нахлуха при областния управител на София

Червена акция срещу демонтирането на Паметника на съветската армия

Иван Таков припомня и че възложеното от арх. Здравков премахване на разместените и компрометирани облицовъчни плочи така и не се е състояло, въпреки че столичните социалисти тълкуват това като ремонт, а и те лично поеха ангажимент да го направят.

Според Таков е "скандално самоуправство" да се взима решение за нарязване на Паметника от главния архитект на район "Средец".

Сигналите в МК са питания за съгласуван инвестиционен проект за демонтажа и дали има съгласуван инвестиционен проект за демонтажа или преместването на фигурите от монумента, както и дали има решение за това на Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства. Такъв сигнал е подаден, въпреки че министърът вече отговори, че Паметникът на съветската армия не представлява статут на единична културна ценност.

Съдът разпореди Областната управа да даде основание за демонтажа на МОЧА

Съдът разпореди Областната управа да даде основание за демонтажа на МОЧА

Това трябва да се случи в еднодневен срок