Созопол е удостоен със златен печат за „Уникално европейско селище",съобщиха от пресцентъра на общината.

Наградата се присъжда на Созопол от Европейския форум на експертите и Официалното представителство на уникалните селища в Европа.

„Златният печат" ще бъде връчен на кмета на Созопол Панайот Рейзи на официална церемония утре в Софийската градска художествена галерия.

С уникалния златен печат ще се подпечатват всички представителни документи на Созопол при кореспонденцията с европейските градове и държави и в страната. Созопол получава този приз за своето историческо и културно развитие и уникални дадености.

„Това отличие е едно голямо признание за Созопол, същевременно и една голяма отговорност да съхраним и опазим за поколенията уникалността на нашия град", коментира кметът на Созопол Панайот Рейзи при получаването на официалното известие за наградата, цитиран от burfasinfo.com.

 „Включването на Созопол в списъка на уникалните европейски селища ще направи нашият град още по-притегателен туристически център и ще спомогне за развитието на не само на морския, но и на културния и исторически туризъм. То ще даде възможност и за участие на Созопол в нови международни програми за развитие. Това е една нова туристическа визитка на нашия град пред Европа", допълни кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Като носител на тази награда, Созопол ще има възможност да участва в съвместни програми на уникалните европейски селища и ще бъде презентиран пред международните институции и донори в културните центрове и в българските търговски представителства във всички европейски столици.

С този приз са удостоени досега 15 европейски града между които Флоренция и Страсбург.

По информация от Европейския форум на експертите, номинацията на българските градове се прави от 150 известни български учени и творци с международно признание, между които оперната прима Райна Кабаиванска, режисьорът акад. Людмил Стайков, историкът проф. Андрей Пантев, склуптурът Георги Чапкънов, художникът Ставри Калинов, проф. Елена Кутева-директор на Ансамбъл „Филип Кутев", арх.Георги Угринов-директор на Института за паметници на културата, Борис Данаилов-директор на Националната художествена галерия, ректорът на Центъра за обучение на БАН-Чл.кор. Ангел Балтов и други известни български учени, икономисти, писатели, публицисти, журналисти.

Созопол е първият туристически град на Южното Черноморие, който получава тази награда.