От гражданската организация "Спаси София" искат да спасят софиянци от задръстените с автомобили тротоари. Те започват кампания за освобождаване на най-знаковите и използвани софийски тротоари от коли, съобщиха от организацията.

От "Спаси София" призовават общинските съветници и високопоставени чиновници да дадат личен пример и да ползват градския транспорт, вместо личните си автомобили. В момента за тяхно удобство Общината е закупила няколко десетки служебни абонамента, разположени не само по тротоара срещу сградата на ул. Московска №33, но и в околните улици и площада пред храм-паметника Св. Ал. Невски.

"Смятаме, че това поведение дава напълно грешен сигнал към гражданите и е безотговорно към развитието на София. Това е особено лицемерно, предвид факта, че същевременно от парите на данъкоплатците се финансират скъпи медийни кампании, приканващи ни да слезем от автомобилите", изразяват мотивите си от организацията.

Те смятат, че трябва да се премахнат служебните абонаменти, разположени върху тротоарите на столицата, ползвани от редица държавни и общински институции.

"По този начин, ще бъде показано уважение към най-уязвимите, ще се мотивират хората да изберат по-екологични форми на градска мобилност и ще се даде принос за това София да изглежда по-малко като ориенталска паланка" - заявява Андрей Зографски от "Спаси София".

Тротоарите са част от пътната инфраструктура, предназначена единствено за пешеходците. Те трябва да гарантират безопасното и удобно придвижване на всички в градската среда. Това е причината да бъдат проходими, достатъчно широки, без препятствия и да имат равна и качествена настилка.

"Това е теорията, от която софийската практика сериозно се различава. За съжаление, голяма част от тротоарите даже в центъра на София не отговарят на нито един от изброените параметри", ясни са представителите на организацията.

Според тях, един от проблемите, които помагат на тенденцията София да е столицата в ЕС с най-лоши тротоари, е позволеното и регламентирано паркиране върху тях.

От организацията признават, че често пешеходците са принудени да лавират между множество хаотично паркирани автомобили, които стесняват наличното пространство или да слизат на пътното платно.

"Общината да даде пример и да освободи тротоара на ул. "Московска" - настояват от Спаси София.

Те дават пример с тротоара срещу сградата на Столичната община, където паркирането заема над половината от наличната площ, оставяйки хората да вървят през тесен и неудобен коридор от разбити плочки и криви колчета. Затова се предлага да бъдат премахнати всички паркоместа по южния тротоар на ул. "Московска" от паметника на "Васил Левски" до ул. "Г. С. Раковски", пишат от "Спаси София".

Това е самият център на София и граничи с най-важните сгради в града - храм-паметника Св. Ал. Невски, църквата Св. София, гробницата на Хонорий и зелени площи с много паметници.

"Неприемливо е достъпността до тези значими обекти да е възпрепятствана от непроходими и разбити тротоари. Очакваме зам. кметът по транспорт, г-н Евгени Крусев и директорът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), Христиан Петров, да предприемат необходимите действия за справяне с проблема", заяви Гергин Борисов.