От 8 ч. до 12 ч. в събота се спира движението на камиони над 12 т от 30-ти (при с. Витиня) до 47-ми км (в близост до отбивката за Ботевград, Враца, Оряхово, Видин) на автомагистрала "Хемус" в посока Варна. В неделя ограничението ще важи за участъка от 60-ти до 52-ри км на магистралата за пътуващите към София тежкотоварни автомобили, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Тежкотоварният трафик на 2 декември ще се пренасочва по обходен маршрут при 30-ти км на АМ "Хемус" по пътна връзка "Витинска река", ще продължава по път I-1 София - Ботевград и път II-17 до пътен възел "Ботевград" при 47-ми км на АМ "Хемус". В зависимост от метеорологичните условия и интензивността на трафика, при необходимост движението на камиони над 12 т ще се пренасочва и от пътен възел "Правец" (при 52-ри км) по път I-3 Ботевград - Ябланица и ще се връща отново на магистралата при пътен възел "Осиковска Лакавица" (при 60-ти км).

Мярката е с цел оптимизиране на трафика по автомагистрала "Хемус" в района на тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" преди предстоящите почивни дни, когато пътуват много хора.

Заради ремонт на тунел отклоняват камионите от АМ "Хемус" през уикенда

Заради ремонт на тунел отклоняват камионите от АМ "Хемус" през уикенда

Товарните превозни средства, движещи се в посока София, ще бъдат пренасочени към път I-1 Ботевград

От 14 ч. до 20 ч. на 3 декември се спира движението на камиони над 12 т от 60-ти до 52-ри км на АМ "Хемус" в посока София. Тежкотоварният трафик ще се пренасочва по обходен маршрут от пътен възел "Осиковска Лакавица" (при 60-ти км) по път I-3 Ботевград - Ябланица и ще се връща на магистралата по пътен възел "Правец" (при 52-ри км). При необходимост движението тежкотоварни автомобили над 12 т ще се пренасочва и от пътен възел "Ботевград" (при 47-ми км) по път II-17 и по път I-1 София - Ботевград до пътна връзка "Витинска река" (при 30-ти км) на магистрала "Хемус".

АПИ призовава шофьорите да спазват правилата за движение и указанията на служителите на "Пътна полиция", да карат внимателно, спазвайки дистанция и със съобразена скорост, да не предприемат рискови изпреварвания и да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик.