Около 150 жители на Белащица и съседните села блокираха за един час пътя за хижа "Здравец" на спонтанен протест срещу близките кариери, предаде БНР.

Протестиращите носеха плакати с надпис: "Стига прахоляк и лъжи!".

Концесионерът иска да удължи договора си за кариерата край Белащица и това е предизвикало недоволството на местните. Инвестиционното предложение вече е постъпило в местната администрация. Предвижда се срокът да се удължи с 15 години.

Еколози обвиняват в незаконен добив швейцарски концесионер на кариера край Белащица

Еколози обвиняват в незаконен добив швейцарски концесионер на кариера край Белащица

Настояват за оставката на шефовете на РИОСВ в Пловдив, Монтана и Бургас заради немарливост

В същото време РИОСВ - Пловдив издаде акт за административно нарушение на ръководството на "Холсим кариерни материали" за дейност, довела до запрашаване на въздуха край Белащица. При изненадваща проверка от страна на екоинспекторите на 23 август е установено нарушението.

РИОСВ уточняват, че законовата санкция е до 5 000 лв.

Припомняме, че жители на Белащица и други пловдивски села протестират от миналата година срещу добива на инертни материали в района.

Масов протест подготвят местните жители с шествие и блокиране на пътя на 6 септември. Освен от Белащица в недоволството ще се включат хора от Брестник, Марково, Гълъбово, Браниполе, както и от градовете Пловдив и Куклен.

Община Пловдив се обяви против по-големи кариери край Белащица

Община Пловдив се обяви против по-големи кариери край Белащица

Тотев изпратил писмо до министрите Петкова, Димов, Ананиев и Порожанов